Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A glamour stílus
A glamour stílust nagyon nehéz meghatározni, hiszen rendkívül sokrétű és állandóan változik. Az angol glamour szó magyarul annyit tesz: “ragyogás” vagy “káprázat”, s e stílus éltető eleme a fantázia. A hagyományos értelemben vett glamourhoz feltétlenül hozzátartozik a fényűzés, a csillogás, a gazdagság és a letűnt korokat idéző luxus, de a mindig meglepetéseket okozó irányzat időnként visszafogott, máskor szertelen, aztán meg kifinomult vagy határozottan modern.

A glamour a varázslatos szépség, ragyogás, fényesség, amivel a hollywoodi filmsztárok életstílusára utaltak annak idején.

A divathoz hasonlóan állandóan fejlődik, változik. A glamour hagyományos kliséi – a könnycsepp alakú kristályokból összeállított csillárok, a kikeményített vászonszalvéták és a kézi csomózású perzsaszőnyegek – már a múlté. A kortárs glamour sokfélesége abban rejlik, hogy a glamour stílusban berendezett otthonok teljes mértékben tükrözik a tulajdonos személyiségét. A neves építész, Frank Lloyd Wright igen találóan fogalmazott: “pont ugyan annyiféle háznak kellene lennie, ahányféle ember van, hiszen mind más személyiség”.

A stílus lényege, hogy minden olyan díszítő elem szerepet játszhat, melyet amúgy öltözékünk kiválasztásakor is figyelembe veszünk. Felhasználhatunk strasszot, gyöngyöt, rojtot, bojtot, tollat, szőrmét, bársonyt, selymet, aranyat, ezüstöt, virág- és egyéb pompázatos mintát… A lakberendezésben természetesen további számos csillogó-villogó anyag szóba jöhet, úgy mint az üveg, a tükör, a fényes plexi, a gyöngyház, a kristály, a fém…

Meglehetősen liberális stílus: az élvhajhász irányzat mellett sokan az időtlen, az egzotikus, a higgadt vagy az eklektikus oldalát szeretik.

Kiemelten fontos szerepe van ezekben az enteriőrökben a megvilágításnak, a ragyogó fényeknek, a csillogó effekteknek, a dekorativitásnak. A stílus elsősorban a nőknek kedvez, mert a végeredmény klasszikusan a régi hollywoodi öltözők hangulatát idézi, de létezik ennek a stílusnak is letisztultabb, modernebb változata, amelyekben férfiak is jól érezhetik magukat.

És még tengernyi képet lehetne ide betenni luxuslakások gyönyörű szegleteiről…

forrás: www.hna-design.hu/blog
Hujber-Nagy Aletta Lakberendező és Okl. színdinamikai szakértő, szakmérnök
Megosztás:

 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum