Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne
„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” - olvashatjuk Tamási Áron Ábel Amerikában című regényében. S valóban, mi más is lehetne az ember legfőbb vágya az életben, mint az, hogy legyen a Földön egy olyan hely, ahová mindig visszatérhet, ahol igazán boldognak érezheti magát, és amelyet megoszthat azokkal az emberekkel, akiket igazán szeret.

Az otthonunknak éppen ezért olyan jól berendezett térnek kell lennie, amelyben családunkkal, rokonainkkal és barátainkkal együtt jól érezhetjük magunkat. Ehhez nem kell megfizethetetlenül drága tárgyakkal körbe vennünk magunkat, a legtöbbször egy ízlésesen megterített asztal is bőven elegendő a meghitt, családias légkör kialakításához.

A következőkben adunk néhány tippet arról, milyen apró fortélyokkal is tudjuk lakásunkat, házunkat valódi otthonná varázsolni.

1. Kedves üdvözlőtáblák, ajtódíszek.

Az adventi időszak alatt majdnem minden ház bejárati ajtaján megtalálhatók a szebbnél szebb ajtódíszek. Kevesen tudják azonban azt, hogy ezeket a kedves kis koszorúkat, díszítőelemeket nem csak Advent alatt érdemes az ajtóinkra felakasztani.

Minden évszakban rendelkezésünkre állnak olyan természetes anyagok, amelyekből saját kezünkkel, gyorsan és egyszerűen készíthetünk egyedi ajtódíszeket. Ezek már a belépéskor különleges hatást gyakorolnak ránk és az otthonunkba érkező látogatókra is.

Alkalomtól és évszaktól függően lehetnek vidámak, bohókásak, és meghittek is. Egy-egy vicces, vagy kedveskedő üdvözlő táblával pedig még jobban feldobhatjuk őket.

2. Színválasztás

Otthonunk színei hatással vannak közérzetünkre, ezért nem mindegy, hogy a különböző helyiségek falát milyen színekkel vonjuk be.

A nappalikban érdemes a világosságot sugárzó fehér színt választani, de ügyelnünk kell arra is, hogy megfelelő dekorációt alkalmazzunk ekkor is a falakon, hogy ne legyen túl egyhangú a szoba. A pasztellszíneket is kimondottan nappalikba szokták ajánlani, vagy a melegebb, de nem túl erős színeket is, mint a vörös és a sárga.

Érdekes módon a hidegebb színek nyugtatóan hatnak szervezetünkre, ezért ezek kiváló megoldásként szolgálhatnak a pihenést előtérbe helyező helyiségekben, mint például a hálószobákban.

A zöld szín pozitív módon hat az emésztésre, ezért azt az étkezőkbe ajánlják a lakberendezéssel foglalkozó szakemberek.

Gyerekszobába vidám, nem túl erős színeket szoktak javasolni. A vörös színt itt kerülni kell, mert nyugtalanságot eredményezhet!

3. Növények a szobában

A növények azon kívül, hogy csodás díszei lehetnek otthonunknak, egy hasznos funkcióval is rendelkeznek: párásítással javítják a helyiségek levegőjét. Attól függően válasszunk mindig növényt, hogy mennyi idő áll rendelkezésünkre az ápolásukra!

A növények a természetességet hozzák el otthonunkba, általuk becsempészhetjük a természet apró szeleteit a falak közé.

4. Illatok

Az ember képes az illatok által is emlékezni. A jó emlékeket pedig a megfelelően kiválasztott szárított növényekkel és illatmécsesekkel otthonunkba idézhetjük.

A szárított virágok segítségével magunk is készíthetünk pot-pourrit, amely nem csak illatos, de dekorációként sem utolsó. Néhány növénynek pedig gyakorlati haszna is van. A levendula a szekrénybe helyezve távol tartja például a molylepkéket. Az illatgyertyákkal pedig bármikor, másodpercek alatt igazán kellemes hangulatot tudunk varázsolni.

A fent felsoroltak mellett még számtalan apró dologgal tehetjük otthonosabbá a környezetet, ahol élünk. A jól kiválasztott bútorok, a szőnyegek, a csempék és az egyéb dísztárgyak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy legyen egy hely a világban, ahol tényleg otthon vagyunk!

Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum