Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Egy kis hazai varázslat szívvel- lélekkel, színekkel, csempével...Pataki Tiles manufaktúra

A Pataki Tiles kerámia csempekészítő manufaktúrát az eredeti szakmáját tekintve ötvösművész Pataki Mátyás alapította két barátja segítségével 2004-ben.

A Pataki Tiles azt a feladatot tűzte ki célul, hogy egy Magyarországon, sőt Európában is feledésbe merült kézműves technikát kutatva és felélesztve egyedi, művészi igénnyel megformált csempéket készítsen. A manufaktúrában végzett munkafolyamatok és az anyaghasználat tradíciója a csempekészítő elődök mesterfogásait mutatja. Gyártanak beltéri és kültéri burkolatokat egyaránt, melyeket széles körben kreatívan, nemcsak padló és fali csempeként lehet installálni.

Az első kollekciót az ún. Normann intarzia berakásos csempék alkotják, melyek a XII. századtól egész Európában, így hazánkban is elterjedtek, amelyek jellemzően színes berakással, különféle antikmázas és natúr felületkezeléssel készülnek. Az Old English és Accent nevű csempék közel 50 féle mintaváltozatban készülnek. Ilyen intarziás csempével készült például az angliai York-ban található Lady Chapell All Saints kápolna padlóburkolat rekonstrukciója, ahol több pályázó restaurátor cég közül az angol Műemlék Bizottság szakvéleményében a Pataki Tiles csempéit emelte ki és találta a leginkább korhűnek.

Ezek a dekoratív csempék gyakran tradicionális jelentőséggel bíró épületekbe, terekbe kerülnek, sőt ez a gazdag felületű burkolat borospincék, kandallóbelsők díszítésére is alkalmas.

A mozaik technikák gazdag hagyományát alkalmazva a Pataki Tiles úgy készít egyedi falburkolatokat, hogy azok a mai enteriőrökben izgalmas felületként egy-egy kiemelt falrész határozott megjelenésű díszei legyenek. Mozaik csempéik minden fázisában kézzel készített darabok, melyeknek finom homogén fekete-fehér mázas felületük a végtelenségig egymáshoz illeszkedő elemekkel alkot mintát.

A mintakollekció évről évre bővülő választékában különleges helyet foglalnak el a Dekor csempék, melyeknek alakja csepp, hüllőpikkely formájú darabokból, mértani elemekből, élénk színű és fémes-hatású mázazással készülnek. A kollekció tagjai az arab gótika és a Mór építészeti területeken elterjedt ún. "Zelis" technikát idéző mozaikok, ahol a minta apró darabokból épül fel a különféle színű mázas lapok formára törésével. Ezzel a technikával készült Olaszországban, Positánóban egy barokk villa fogadótere és ebédlője, melyet a Pataki Tiles tervezett és kivitelezett. A közel száz négyzetméteres burkolat gazdag felületét több mint hatvanezer darab mozaikcsempe adja.

A végtelen színvariációban rejlő lehetőségek a modern mozaik felhasználási területeit széles körben biztosítják. A megrendelő egyedi elképzeléseit szem előtt tartva formai változatosságot látunk a Pataki Tiles munkáiban.

Garantáltan hagyományos és különleges a "Green range" és "Blue range" kollekció, melyeknél a zöldek olyan változatosan jelennek meg, mint a fákon a levelek és fényes oxidos mázaikkal a természetközeli életérzést erősítik. A kékek úgy játszanak, mint a víz a különféle napszakokban és évszakokban; a sötét türkiztől a világos égkékig különböző árnyalatokban készül. Ezek izgalmas felületükkel simogatásra csábítják a kezet.

A fali és padlócsempe választékban találunk szokatlan, egyedi méretű és színű lapokat, melyeknek izgalmas felületi struktúráját a mélyedésekbe beleülő máz sötétebb tónusa adja.

A Pataki Tiles komoly figyelmet fordít az egyre növekvő hazai megrendelői felkérésekre. Elsősorban azok érdeklődnek a manufaktúra termékei iránt, akik a sorozatgyártott csempétől eltérően kreatív, személyes élő felületű burkolatot szeretnének. Igény szerint készítenek egyedi összeállításokat, különleges színű és felületű mázas darabokat. A hazai és külföldi ügyfelek számára számos szokatlan, gyakran luxus kialakítású egyedi elképzelés valósult már meg a Pataki Tiles műhelyében.

Elérhetőségek:
www.patakitiles.com
Facebook: Pataki Tiles
mobil: +36-30-203-24-10Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum