Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Energiatakarékos árnyékolás
Az okostelefonok után, már itt vannak az okosredőnyök, avagy hogyan csökkenthetjük fűtési költségeinket?

Kevesen tudják, hogy az olyan cégóriások, mint a Google hatalmas összegeket fektetnek bele az okosotthon projektekbe. Az okosotthonok lényege, hogy otthonunk akár messziről is vezérelhető, vagy éppen automatikusan reagál a környezet viszonyaira. Bár ez talán még utópisztikusnak tűnhet, valójában nem az. Kis magyar cégek például alapszolgáltatásként nyújtják az okos redőnyöket. De mire is jó ez?

Közhely, hogy a nyílászárókon komoly hőveszteség történik, ami egy lakás teljes hőveszteségének akár a harmadát is adhatja. Az egyre fokozódó nyári hőségeknél ez a folyamata megfordul, és a nyílászárók komoly szerepet játszanak a házak felmelegedésében.

Éppen ezen folyamatok miatt vált ismét népszerűvé a redőnyök modern változatai. A modern  alumíniumredőnyök lamellái ma már speciális hőszigetelő réteggel vannak kitöltve, így komoly szerepet kapnak a házak hőszigetelésében. Egy elavult nyílászárókkal rendelkező otthon esetében az itt keletkező hőveszteségnek akár 40%-át is megfoghatják ezen a redőnyök, de ez még új nyílászárók esetén is 15-20% lehet. Nem mellékesen a hőszigetelés mellett jó hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek ezek a modern alumíniumredőnyök.Az igazi minőségi lépés azonban, amitől egy redőny „okos” lesz, az a motoros redőnyök. A motoros redőnyök alapesetben nem tudnak többet, minthogy gombnyomásra vezérelhetőek, így nem kell őket kézzel működtetni. Ami „okossá” teszi őket az a vezérlés, és az hogy a vezérlés akár számítógépre is köthető – mondta el lapunknak Németh Miklós redőnyös szakember. Az alapfunkció, hogy a redőnyök működtetése programozhatóvá válik, akár több hétre is előre. Ez például nagyon hasznos lehet egy hosszabb nyaralás esetén, amikor is a otthonlét látszata kelthető a redőny programozásával.

Az igazi lehetőségek azonban akkor jelentkeznek, amikor a vezérlést összekapcsoljuk egy hőérzékelővel, vagy egy fényérzékelővel. Például egy téli napon a redőny képes automatikusan érzékelni mikor süt ki a nap, ilyenkor felhúzódik a redőny, beengedve a napfényt, melegítve otthonunkat, majd amikor beborul a redőny lehúzódik, és őrzi az otthon melegét a hideg külső hőmérséklettel szemben.

A motoros redőnyök összeköthetőek akár egy szélérzékelővel is, így hevesebb szélrohamok idején a redőny automatikusan leereszkedik, megvédvén az ablakot az esetleges károktól. Amint a számítógépes vezérlés megjelenik a lehetőségek száma szinte korlátlanná válik, és akár okostelefonról messziről is vezérelhető. Bár ezek elsőre fölösleges luxusnak tűnhetnek, a fény és hőmérsékletérzékeléssel otthonunk passzív napenergiahasznosítása jelentősen növekszik, és ezáltal csökken a fűtési igény. Nem mellékesen otthonunk biztonságosabbá is tehető az új redőnyök segítségével.

Természetesen az okos otthonnak csak egyetlen alkalmazása a vezérelhető redőny. Ezek a lehetőségek adottak a fűtéssel, a világítással és tulajdonképpen minden elektromos berendezéssel kapcsolatban.

Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum