Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Régmúlt korok nosztalgiája: a vintage-stílus
Kisgyerekként a nagyszülők házában sétálgatva különös érzés foghatta el az embert, ha még 75 előtt született. A régi bútorok, tárgyak között körülvehetett minket valami derűs harmónia és nyugalom. Ebben a természetes anyagok uralta, egyszerű világban a rokonok megsárgult képeit bámulva valóságos időutazónak érezhettük magunkat.

Hasonló hangulatot képes megidézni egy vintage-stílusban berendezett lakás is. A vintage jelzőt azon lakberendezési tárgyakra használjuk, melyeket az 1920-as évektől a ’70-es évek közepéig használtak. Ez a stílus kedvez mindazoknak, akik szeretnek nosztalgiázni, kedvelik az egyedi, régies stílusú bútorokat. Ide tartozik például a majdnem száz éve divatos rózsaszín, az abszurd világoszöld, az ártatlan fehér vagy a ma már extrémnek ható, halványkék árnyalatú, mára már ütött-kopott – főleg – konyhai üveges szekrény, amelynek íves formái kedves összhatást kölcsönöznek a bútordarabnak. Ide tartozik a kissé robusztusabb hokedli, a falra szerelt fémcsap, a fémedények a falon: bögrék, bödönök, serpenyők. A szobákban is a kopottas hangulat uralkodik: fáradt rózsaszín, gyenge kék, petyhüdt sárga és használt fehér, foltvarott párnák, takarók, faliszőnyegek, rongyszőnyegek. A fabútorok szintén ilyen „lehetetlen” színűekre festve, de vigyázat: ne legyen tökéletes a textúra! Minél elnagyoltabbak az ecsetvonások, annál tökéletesebb a végtermék. Itt is fából készült karosszékek, asztalok legyenek, vagy teljesen világos, vagy natúr színben. A falszínek lehetnek élénkebbek, akár narancsos, bordós árnyalatok is, vagy virágos tapétával borított felületek. A padlóburkolat kő vagy parketta, de a legfontosabb részlet: minden – a bútorok, a fal, az ajtók, az ablakkeretek, a drapériák – legyen kopott, elhasznált, patinás. A falon avítt poszterek, ősrégi fotográfiák, már csak részben használható, de ódon fakeretes tükrök, a polcokon porcelánfigurák, terítők emelhetik ki a vintage-harmóniát. A karos csillár a plafonon, az öreg asztali lámpa 20-as égővel rávilágítanak a lényegre: az alapanyagok többnyire természetesek. Fa, vessző, cserép, papír.

A tárgyak régi funkciójának újraértelmezésével is élhetünk. Egy kis kecskelábú székből remek éjjeliasztalka, a nagyapa régi faládájából különleges dohányzóasztal alakítható ki, régi tálcából fali dísz. De a modern bútorok között is találhatunk klasszikus formájú, új darabokat, amelyeket igyekeztek eleve régies hatásúra gyártani. Új lakberendezési tárgyakat ebben a stílusban a Hajógyári-szigeten található Vakum Design Shopban vagy például a Vintage Chicnél, a Trendlakás Stúdióban vásárolhatunk.
SzS
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum