Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Ingatlanjogi ABC – ezekre figyeljünk, ha ingatlant vásárolunk!
Ingatlant vásárolni sohasem könnyű, bár előbb-utóbb a legtöbben belépünk az ingatlanpiacra vagy eladóként vagy vevőként. Mielőtt belevágnánk, érdemes azért az ingatlanjogba egy kicsit beleásni magunkat, nehogy belefussunk a jogi buktatókba.

Az adásvételi szerződés, és ami mögötte van…

Ha lakásvásárlásra adjuk a fejünket, akkor azt gondoljuk, hogy a legnagyobb feladat a megfelelő ingatlan kiválasztása lesz, hiszen hirdetéseket kell böngészni, fel kell keresni sok-sok házat vagy lakást, és nagyon sokféle szempontot kell mérlegelnünk, mielőtt egyikre azt mondjuk, hogy az lesz a jövendő otthonunk. Azonban, amikor a döntés megszületik, és kiválasztottuk a minden szempontból megfelelő ingatlant, akkor jön még csak a neheze: az adásvételt tető alá kell hozni, és mivel ez egy jogügylet, számtalan buktatója lehet. Egy jó ügyvéd természetesen átsegít minket a jogi akadályokon, ám jó, ha mi magunk is tisztában vagyunk az ingatlanjog néhány pontjával, hiszen így nem lehet minket megvezetni.Úgy gondolnánk laikusként, hogy az ingatlan attól az időponttól kerül a mi tulajdonunkba, amikor az eladókkal aláírtuk az adásvételi szerződést az ügyvéd előtt. Ez a feltevés azonban téves, hiszen csak akkortól nyugodhatunk meg teljesen, és tekinthetjük a lakást a sajátunknak, amikor a vétel ténye és ezzel együtt a tulajdonjogunk a tulajdoni hányadok feltüntetésével a földhivatali ingatlannyilvántartásba bejegyzésre került, és az jogerőre is emelkedett!

Az adásvételi szerződés aláírásakor a legtöbb esetben személyesen jár el mindenki, ám ha mégis úgy adódik, hogy meghatalmazást kell adnunk valakinek, hogy helyettünk járjon el az ügyben (például külföldi munkavállalás miatt), akkor ezt is ügyvéd vagy közjegyző előtt kell megtennünk. Csak így lesz hivatalos és érvényes, hiszen a földhivatali bejegyzéshez is az ügyvéd előtt aláírt meghatalmazást fogják kérni.

Az, hogy milyen adatoknak kell szerepelnie az adásvételi szerződésben, hogy érvényes legyen, az ügyvédek feladata ennek körüljárása, ma már nagyon sok jogszabályra kell figyelemmel lenniük, amik nélkül érvénytelenné válhat egy szerződés, vagy később kiegészítésre szorul. Ez utóbbi esetben azonban a földhivatali bejegyzés akár hónapokkal is meghosszabbodhat.

Egy további kérdés, hogy az ingatlan megvásárlásához veszünk-e igénybe hitelt valamelyik pénzintézettől, hiszen ez némiképp bonyolíthatja a helyzetet. A pénzintézetek, bankok ugyanis kiköthetik, hogy az adásvételi szerződésben milyen szövegrészek szerepeljenek, és ezek hiányában lelassulhat a hitelfelvétel folyama, ezzel együtt a földhivatali bejegyzés időpontja is kitolódhat. Ezzel összefüggésben említjük meg, hogy fontos odafigyelnünk arra, hogy az adásvételi szerződésből hány példányra lesz szükségünk, hiszen utólag nehéz egy újabb példány erejéig összehozni a feleket, főleg, ha több tulajdonos is érdekelt akár egyik vagy másik oldalon.

Járulékos költségek

Ha ingatlant vásárolunk, akkor kalkulálnunk kell a felmerülő költségekkel is, hiszen sokan esünk abba a hibába, hogy csak az ingatlan ellenértékét vesszük számításba. Pedig ez csak a vásárlás egyik (bár kétségkívül legnagyobb) része. Ehhez mindig kalkuláljuk hozzá az ügyvédi költséget (ami vevőként minket terhel), és a vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettségünk mértékét, mely jelenleg a vételár 6%-a. Ha a lakást még költözés előtt fel is kell újítanunk, akkor szintén számos, előre nem várt kiadás jelentkezésével is számolhatunk. Legyünk tehát résen!

Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum