Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Interjú Monori Anita porcelántervezővel

Hol tanultad a tervezést?

A tervezést a Magyar Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában kezdtem tanulni, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytattam (tárgytervező művész szakon, specializálódva porcelánra), ahol lehetőségem volt fél évet Portugáliában, az ESAD Művészeti és Design Egyetemen is eltölteni.

Mi vagy ki inspirál, van-e olyan hazai vagy külföldi tervező, aki a példaképednek mondható?

Minden inspirál, ami az adott feladattal kapcsolatos. Nem emberek, inkább az adott problémakör, amit meg kell oldani, késztet új tárgyak, formák megalkotására. Ettől függetlenül természetesen van kedvenc tervezőm, több is!
Magyarok közül több pályatársamat is példaképemnek tekintem, főképp azokat, akik aktívan próbálnak a pályán maradni, és a munkáikban találok valami egyedi és karakteres formát, megoldást. A teljesség igénye nélkül: Antal Balázs, Lubloy Zoltán, Hegedűs Ágnes, Kompár Györgyi...

Milyen anyagokat használsz?

Idáig porcelán, kerámia, üveg, beton, fa és egy kis fém, de semmilyen anyagtól nem zárkózom el. Technológiailag a porcelánról tudok a legtöbbet, de ha lehetőségem van rá, mindig az adott témához leginkább passzoló anyagokat próbálom ötvözni.

Hogyan lesz az elképzelésből kész tárgy?

Néha egyszerűen, néha nem annyira. Az elképzelés után következik a pontos tervezői munka, majd a kivitelezés, ami a projekt méretétől függően az egyszemélyes munkától a sokfős team-munkáig terjedhet.

Hol láthattuk eddig a munkáidat, mik a terveid a jövőre nézve?

Idáig leginkább kiállításokon, például:
2010 Cékl'Art Kiállítás / Gozsdu Udvar / Budapest
2009 Szemtől Szemben Kiállítás / Művészetek Palotája / Budapest
2009 Diploma Kiállítás / PontOn Galéria / Budapest
2009 MOME Maraton / Millennáris / Budapest
2008 Lakás Design Kiállítás / Zalaegerszeg, stb.)
a Lótusz Galériában és a honlapomon ( www.monorianita.hu )

Tervek azok mindig vannak, egyszerre több is. Jelenlegi munkahelyem révén leginkább egy egyedi bútorkollekció megalkotásán gondolkozom, melyben a fa és a porcelán összekapcsolása (mintegy intarziaként) kapná a fő hangsúlyt.


Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum