Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Minimalista étkészletek
Fogyasztói társadalmunk modern kori étkészleténél már nem az a kihívás, hogy egyforma darabokból álljon össze, sokkal inkább, hogy menjen a tapétához. A modern, öntudatra ébredt tányér követheti az aktuális trendeket, vagy maradhat a klasszikus megjelenésnél is, esetleg játékosságával emelheti az est fényét.

Formáját tekintve nemcsak kerek, de ovális, három-, négy- vagy sokszögletű is lehet, de nem csupán az alakjától lesz egy étkészlet kortárs, hanem az aktuális színtrendektől és témáktól. A témákat tekintve széles a skála – csak néhány trend: az egyik oldalon a buja trópusi burjánzástól a retróstílus pasztellszínein (döglött rózsaszín, porszívózöld, kézszárító drapp) át eljutunk a geometriai alakzatokig (mind formában, mind mintában), a másik oldalon pedig ott az ökostílus a maga természet ihlette formáival és színeivel (semleges barna, bézs, halványsárga) és a fa, üveg, fém, kő, agyag vagy szalma természetes textúráival, illetve ott vannak a szürke-fekete, szögletes-kerek-négyzet alakú, néhol kalligrafikus vonásokkal díszített ázsiai, különösen a japán stílusú étkészletek.
Ahogy folyamatosan egyszerűsödik az étkészlet dizájnja, úgy juthat egyre nagyobb szerephez maga a tálalt étel. Ha egy tányérra mint inspirálóan üres vászonra tekintünk, amelyre gusztusos ételkompozíció kívánkozik, akkor a minimalista étkészletek diszkréciójukban is a leghatásosabbak alkalmi ételillusztrációk háttereiként.

A fehér, a fekete, a szürke árnyalatai, a bézs és ezek kombinációinak elegáns, minimál felületein különösen jól mutatnak a színpompás ételek. A szögletes vagy organikus alakzatokat felvevő edények pedig új, szokatlan keretbe emelik a falatokat. Ugyanakkor a túlzott minimalizmusra és funkcionalizmusra való törekvés könnyen eredményezhet a kutya/macska etetőtálkájára emlékeztető edényeket. Ezek legextrémebb verziói például a 19 részből egy labdává összerakható étkészlet vagy a diétázóknak szánt +/– kollekció, ahol az edények egyik fele mélyebb, a másik fele sekélyebb, attól függően, hogy éppen mekkora adagot engedhetünk meg magunknak.
A legminimálabb minimál mégis az a cukornádrostból, bambuszból, nádból és cellulózból készült japán designétkészlet, amely biológiailag teljesen lebomlik, és komposztálható is. A dolog iróniája persze az, hogy olyan szép, hogy nehéz megválni tőle.

Minimál étkészlethez minimál evőeszköz is dukál: rozsdamentes, sebészeti acél, hogy profi és pontos vágásokat ejthessünk a kacsasültön, organikus vonalak, hogy a villa áramvonalasan szelje a levegőt egészen a szánkig, amorf formák, hogy ne tudjuk pontosan, hol kezdődik a falat és hol ér véget a kanál. Homokozókészlet, esetleg kerti szerszámok méregdrága fémötvözetbe öntve.

A totális minimál hatást akkor sikerült elérnünk, ha egy üres, fehér falú szobában, fehér asztalon (szigorúan terítő nélkül!) elrendezve az organikus fehér, lehetőleg csak használat után lebomló étkészlet csak akkor válik láthatóvá, amikor végre rákerül az étel.

Boross Veronika
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum