Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Designlámpák
Forma, funkció és technológia. Azaz design. Ma pedig a forma megalkotásában a fantázia határa a csillagos ég. Találkozhatunk a tárgyak teljesen bolondos, szokatlan vagy tabudöntögető formai megalkotásával, ugyanakkor találunk nagyon letisztult, lényegre törő, minimál megfogalmazásokat is.

Forrás: www.hi-homes.com (by Modoluce és by Ramos&Bassols))
A Moduluce kettő az egyben verzióban gondolkodott. Asztal vagy szék, ugyanakkor világítótest. Kül- és beltérbe egyaránt. Fehér fénnyel, vag színesítve. Hangulatos, egyszerű és különleges. Ramos & Bassols „Giro” fantázianevű világítóteste is különleges, egyszerű, és a funkcióinak is tökéletesen megfelel. Ha csupán egy helyi fényt szeretnék a nappaliban este, akkor a klasszikus, vertikális helyzetben hagyhatjuk a lámpa állványát, ha azonban olvasni is szeretnénk, akkor oldalra dönthető ez a szerkezet. Ötletessége mellett még a szobát is feldobja a vertikális és horizontális vonalakat megtörő átló.

Forrás: www.ambientedirect.com
A csillárokat tekintve most is dívik az egyszerű és a bonyolult kiképzés és megfogalmazás is. Brand van Egmont ötlete díszes, sűrű, ugyanakkor könnyed összképet alkot. Icy Lady Chandelier fantázianevű alkotása elegáns és csicsás egyszerre. Az alapforma a következő darabnál is megmaradt, azonban jóval stilizáltabbak a díszítések, és a karok kizárólag egyenesekből állnak („The Empire Chandelier”, by Driade Cosmo). A Jean-François Carchette által tervezett csillár pedig kimondottan a szecessziót idézi modernebb megfogalmazásban. Teljesen szimplán futó karok, egy hurokkal visszafordulnak a plafon felé, ahol egy-egy karcsú égőben végződnek (by Terzani).

Forrás: www.ambientedirect.com
Vicente Garcia Jímenez „Le Soleil” lámpája a déli naplementét idézi, úgy, ahogyan a vörös napkorong lassan mozdulva learaszol a láthatáron. Persze fehér is van belőle, az talán a Hold lehetne, de a nevében az is nap maradt.
Egészen más világ Richard Hutten hófehér lámpája (by moooi), amely leginkább egy óriási pitypangra hasonlít. Bizonyára derűt és könnyedséget visz a nappaliba egy ilyen lámpabura, ha lehet ilyet mondani erre a lukacsos, laza szerkezetű alkotásra. A harmadik képen ismét a barokkos hatás érvényesül, Nigel Coates (by Slamp) munkája régies stílust idéz, mégis sokkal egyszerűbb és nagyon modern.

Toni Cordero alkotása a fentiekhez képest az őrültség jeleit viseli magán, de nevezhetjük játékosságnak is. Színes, mozgós, egy búgócsigaváz és egy átlátszó világegyetem jut róla eszembe. Fény csak egészen fentről jön, ami viszont azt jelenti, hogy az alatta lévő színes formák, illetve a gyűrűk biztosan árnyékot vetnek itt is, ott is. Olyan válassza ezt a típust, aki szereti az izgalmakat.
SzS
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum