Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Védekezzünk a lakásban lévő rovarok ellen!
A legtöbb esetben kellemetlen a téma, amikor arról esik szó, hogy milyen rovarokkal osztjuk meg a lakásunkat, éppen ezért a legtöbb ember nem is beszél róla. A szégyenérzet helyett azonban a gyors cselekvés, a kellemetlenség felvállalása sokkal célravezetőbb ebben az esetben, hiszen így hamarabb megoldódik ez a „probléma”.

A leggyakoribb rovarok a lakásban

A lakásban előforduló rovarokat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk: egyik csoportba a berepülő, bemászó, ideiglenesen ott tartózkodó rovarokat soroljuk, míg a másik csoportot azok a rovarok alkotják, amelyek „életvitelszerűen” élnek velünk, egész évben a lakásban tartózkodnak.

Az első kategóriába tartozó rovarok az ártalmatlanabbak, hiszen tőlük megszabadulni sokkal könnyebb, és a lakásunktól kis erőfeszítéssel távol is tarthatók. Ide tartozik a légy, a méhecske, a hangya (bár ez utóbbi tartósan is megtelepedhet a lakásban). A nagyobb problémát a második csoportba tartozó rovarok jelentik, mert nem csak jelenlétükkel, hanem az általuk okozott tünetekkel is megkeserítik a lakásban lakó emberek életét.

A második kategóriába tartozik – a teljesség igénye nélkül – a csótány és az ágyi poloska, ez a két faj a legkellemetlenebb lakótársak közé sorolható. A csótány amellett, hogy a legtöbb emberből irtózatot vált ki, még komoly betegségeket, fertőzéseket is terjeszthet, az ágyi poloska pedig csípéseivel kellemetlenkedik az embereken.

Kifejlett ágyi poloska

Míg a csótány jelenléte viszonylag könnyen felfedezhető, addig az ágyi poloska jelenlétére csak az általa okozott csípésekből következtethetünk. Ekkor sem mindig egyértelmű, hogy ágyi poloskával van dolgunk, ha reggelente viszkető csípésnyomok borítanak el minket, hiszen sokan nem is hallottak még erről a rovarról. Pedig Budapest például igen fertőzött ezekkel a rovarokkal, így sok lakásban találkozhatunk velük. Vannak cégek, amelyek kifejezetten csótány- és poloskairtásra szakosodtak, Budapesten is jó  néhányat találhatunk, ha rákeresünk az interneten. Ha ilyen csípésnyomokra bukkanunk a testünkön több helyen, és ezek a csípések igen viszketősek, akkor már gyanakodhatunk az ágyi poloska jelenlétére, de biztosat csak szakember mondhat. Ilyenkor érdemes felkeresni egy bőrgyógyász szakembert, aki a csípések alapján el tudja dönteni, milyen rovarral állunk szemben, vagy kihívhatunk egy poloskairtást végző cég szakemberét, aki az ágyi poloska nyomaiból (pl. ürüléknyomok) tud következtetni a jelenlétére.

Tudnunk kell, hogy az ágyi poloska rendkívül rejtőzködő életmódot folytat, és nagyon parányi rovar, ezért laikusként nem valószínű, hogy fel fogjuk fedezni a rejtekhelyeit. Nappal az ágy melletti falrepedésekben, az ágy vagy a matrac rejtett zugaiban húzzák meg magukat, és csak éjszaka indulnak táplálékszerző körútra. Ilyenkor az embert a hő- és szén-dioxid kibocsátása alapján találják meg, és szájszervével mindaddig sebeket ejt az ember bőrén, amíg vérhez nem jut. A szúrásaival minden esetben viszkető váladékot fecskendez az ember bőrébe, ami aztán igen viszket. Mivel a szúráskor érzéstelenítőt is juttat a bőrbe, ezért akció közben nem lehet észrevenni, csak reggel.

Az ágyi poloskától, csakúgy, mint a csótánytól, megszabadulni nem könnyű. Próbálkozhatunk házilag készített szerekkel és csapdákkal, de ezek nem olyan hatékonyak, mint a vegyszeres irtás. Ez utóbbit is többször meg kell ismételni ahhoz, hogy teljesen poloskamentes legyen a lakás, egyszeri irtás a legtöbb esetben nem elég.

Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum