Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A szép tárgyak visszahatnak - Lubloy Zoltán formatervező
Hol tanultad ki a mesterséget és mióta foglalkozol tervezéssel?

Az biztos, hogy már nem ma kezdtem, hozzávetőlegesen 10-15 évet lehet említeni, hogy komolyabban foglalkozom a tervezéssel, de persze ha beleszámolom a gyerekrajzszakköröket is, akkor még több.

Mi inspirál?

A fejlődés, valamint a szép keresése és létrehozása. Nagyon jó látni, hogy az emberek rájönnek; a szép tárgyak visszahatnak. A nap egy szép környezetben teljesen másképp indul. Sokszor mondom, amikor valaki utazásból hazajön és áradozik, milyen szép volt ez meg az, hogy nem véletlen. A környezetre máshol sokkal jobban figyelnek, mert tudják nívósabb életminőséget tud adni egy szép növény, függöny, tányér, vagy egy jól eltalált utcabútor, amire még vigyáznak is. A tervezők nem léhűtők, hanem azzal foglalkoznak, hogy értékesebbé, tökéletessé, különlegessé tegyék a hétköznapokat, mindezt úgy, hogy nem is vesszük észre.

Hogyan lesz az elképzelésből kész tárgy?

Ez egy elég hosszú folyamat, de általában eszembe jut valami. Egy villanás, de van,hogy konkrét témára találok ki valamit. Az előbbit jobban szeretem, mert más ötleteihez nem szeretek asszisztálni, csak ha engem is izgat és hagynak mozgásteret. Szóval visszatérve, ha meg van az ötlet akkor elkezdem megcsinálni egyből anyagból. Aztán a kész tárgyat megvizsgálom, olyan e amilyet elképzeltem. Ha igen akkor megmutatom ismerőseimnek, kikérem a véleményüket, és elviszem azokra a helyekre, ahol kapni lehet a tárgyaimat. Innen már csak a javítások, meg a csomagolás van hátra.

Hol találkozhatunk a munkáiddal?

A biztos helyek, ahol mindig van tárgyam, a budapesti design galériák és boltok, itthon és pár külföldön. Vásárokon néha szoktam árulni, most fejlesztem a saját on-line shop-ot, de mások is foglalkoznak az értékesítéssel on-line. Amúgy design blogokon, trend és design site-okon, mint például ez is.

Mik a terveid a jövőre?

Nagyon foglalkoztat, miként lehet ismertté tenni az emberekkel azokat a tárgyakat, amikkel mi foglalkozunk; ezért még több vásáron és kiállításon szeretnék a jövőben lenni. Dolgozom most új darabokon, ajándéktárgyakon, valamint készleteken, amit majd tavasszal lehet látni.

Most leginkább nyomtatási technikák érdekelnek, hogy hogyan lehet grafikákat átvinni a hétköznapokba kerámia és porcelán felületekkel. Fontosnak tartom, hogy a belső enteriőr kapjon egy értékes, dekoratív fókuszpontot. A lakberendezés szerintem dísztárgyak nélkül elképzelhetetlen, ezért a művészi kerámiának ugyan úgy szerep jut, mint a függönynek, vagy a bútoroknak.
Trendlakás - Szántó Eszter
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum