Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A terített asztal
Egy szépen feldíszített asztalnál egészen más az étkezés hangulata – általában kiemelt alkalmakkor, ünnepekkor szánunk több időt az ebédre, vacsorára; több figyelmet fordítunk a terítékre, az edényekre, poharakra, szalvétákra.

Az egyik legfontosabb rész a maga az asztalterítő: választhatunk könnyű selymet, organzát erre a célra, azonban a jól bevált damasztterítő, de egyéb szövet is megfelel – a moshatóság nem elhanyagolható szempont, illetve a kevésbé gyűrődő anyagok előnyösek. Minden szín szóba jöhet a terítésnél, kivéve az egyszínű fekete, megfelelő kombinációban azonban még ezt is alkalmazhatjuk – például egy fekete-fehér op-art hangulat új és szép megoldás lehet.

A különböző ünnepek, alkalmak meghatározzák, mely színeket helyezzük előtérbe. Húsvétkor, tavaszi családi ünnepek esetén a narancs, a citromsárga, a világoskék, a rózsaszín behozzák a lakásba a kikelet feelingjét, aki azonban nem igazán kedvelője eme árnyalatoknak, teríthet méregzöld vagy almazöld asztalra is. Mindegyik kombinálható ezüstössel, fehérrel. Ha gyerekek is fogyasztanak az ünnepi menüből, bátrabban játszhatunk a fenti színekkel, maximum hárommal – egyszerre.

A nyári ünnepi asztal lágyabb összhatású, színű lehet, jól mutatnak a meggypiros, az indigókék, a lilás, a napsárga árnyalatok. Ősszel a barnák, a narancsosak, a bordók, télen pedig a kékes, zöldes színek passzolnak a hangulathoz.A szalvétákat tekintve a legelegánsabb megoldás, ha textilből készült változatokat teszünk az asztalra. Nagyon dekoratív, ha valamilyen formát hajtogatunk belőle, legyezőt, hullámot, csónakot vagy sótartót, de gyűrűben is elhelyezhetjük. Kombinálhatunk két különböző színű szalvétát, elhelyezhetünk a hajtásában evőeszközt, virágot.

Fotók: www.luminarc.comA tálakhoz, tányérokhoz és az alkalomhoz megfelelő poharak illenek. A kiegészítők között megtaláljuk a gyertyákat és a virágtartókat. Külön cikkben foglalkozunk a poharakkal, melyben bemutatjuk, melyiket mikor illik az asztalra tenni, és mit érdemes bele tölteni. Körbejárjuk a különböző ünnepeket, ötleteket adunk a karácsonyi, a húsvéti, a szülinapi, az esküvői terítékre is.

Kapcsolódó cikkek:
•  Ünnepi teríték
•  Étkezés a szabadban
•  Karácsonyi hangulat az étkezőben is
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum