Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Varázsszőnyeg
Mostanában ugyan nagyon divatos a kőburkolat, de ahol nem lehet megoldani a padlófűtést, ami nem is egészséges teljesen, ott sokat dob a szoba hangulatán és stílusán a szőnyegnemű.
Ha nem kedveljük annyira szőnyeggel borított padlót, akkor is érdemes egy-két kisebb szőnyeget vagy futót elhelyezni. Kellemes anyagával és színével alakíthatunk a lakásunk hatásán.
A kis felületekkel feldobhatjuk a szoba egy-egy részét. Helyezhetjük középre is, de az aszimmetrikus elhelyezés is jól mutathat. Figyeljünk arra, hogy a közlekedést ne gátolja, ajtók és szekrények mellé úgy helyezzük el, hogy ne jelentsen akadályt, és tegyünk az alsó felületére csúszásgátlót, így megelőzhetünk kisebb baleseteket.
Ha a nappali tágas, a szőnyegekkel osztani is lehet a teret – két mintás szőnyeg, melynél az egyik pont negatívja a másik mintájának, nagyon izgalmas hatást érhetünk el. De egy nagyobb és egy kisebb szőnyeggel is jelölhetjük, melyik funkciónak hol a határa – ha például dolgozósarok található a nappaliban.

A nagymintás felületek összenyomják a teret. A színekkel érdemes óvatosan bánni, a harsány szőnyeg agyonütheti az összhatást. A pasztellek ellenben kellemesek, harmonizálnak, megnyugtatnak és kiegyensúlyoznak, főleg abban az esetben, ha valamilyen meleg színben pompáznak. A halványbarna, narancsos, terrakottás árnyalatok meghittek és csalogatók, a fehér tisztaságot közvetít, azonban nagyon kényes. A barnák, drappok finomak, egyszerűek és visszafogottságot sugallnak, hagyják érvényesülni a bútorokat, kiegészítőket a szobában. A sötét árnyalatok csak nagy terekben mutatnak jól, ott ugyanis a bútorok, a tér és a fény oldhatják az ilyen színek összehúzó hatását.

A szőnyeg tisztán tartása

Az új szőnyegeket először csak seprűvel tisztítsuk, ha megtehetjük, naponta. Porszívózni körülbelül 3-4 hónap elteltével javasolt, amikor már összetömörödik az anyag. Az új szőnyegeknél jelentkező elemi szálak hullása természetes, a szőnyeg gyártástechnológiájából adódik, és a felület összetömörödése után megszűnik.


Tippek
- Szállításnál ne hajtsuk a szőnyeget, hanem tekerjük fel!
- Ne érje erős napfény folyamatosan!
- Bútort ne a szőnyegen tologassunk, addig hajtsuk fel és inkább a parkettán vagy a kőburkolaton helyezzük át a kívánt helyre!
- Ha lecsöppen a kávé vagy a vörösbor, ne hagyjuk a szőnyegbe beleszáradni a foltot. Bizonyos foltok esetében itassuk fel azt egy ronggyal, amennyire lehet, majd a szőnyegtisztítóval távolítsuk el a foltot. Amennyiben vörösbor cseppent szőnyegünkre, alkalmazzuk a régi bevált módszert: szórjunk rá sót, várjuk meg, amíg a só felszívja a folyadékot, majd porszívózzuk fel.

Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum