Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Üzenet a múltból...vintage hangulat egy hóbortos kis lakásban
A belváros szívében van egy régi, kovácsoltvas lépcsős „tipikus pesti bérház”, melynek hátsó udvari szegletében bújik meg szereplőnk dédelgetett álma.
Ez a kis lakás egy 50 nm-es mesevilág, melyben – Kernya Andrea mesél végnélküli szeretettel berendezésekről, hangulatteremtésről.
Féltett családi kincsek, úton-útfélen, -útszélen megmentett régi magyar bútorok, szőttesek, faliképek, használati tárgyak sokasága lelt itt otthonra, és kapott új fényt. Hősünk saját maga restaurálja, hozza rendbe – némi családi segítséggel, ezeket a kis csodákat.

„ Ezek a régi tárgyak beszélnek, lelkük van, ezeket valaki a két kezével készítette és beletette a szeretetét. Szentimentálisan rajongok a régi dolgokért. A lakásom angolhumorosan egyfajta memento a sajnos már eltávozott nagymamák és nagypapák tárgyaiból. De így mindig velem vannak. Ami nem valamely rokonhoz kötődik, azt kukáztam, elkunyeráltam, de nagyon sokat kaptam is olyanoktól, akik belátták, hogy a saját emlékeik is itt lesznek a legjobb helyen.”

Kijár a bolhapiacokra, meglelve a még pont hiányzó gyertyatartót, lomtalanításokon alkudozik, falusiakkal „bizniszel”, mondván ezt nem szabad kidobni.

Sajátos lakberendezői vénával megáldott vendéglátónk nagyon jó érzékkel keveri a nagyi régi tárgyait, a modernebb formavilágú bútorokkal, kiegészítőkkel. Van itt minden: Singer varrógép, míves bortartó, kas, kanna, kovácsoltvas tojástartó, zenélő ládika, gyönyörűen megmunkált szekrény, faragott kétszemélyes ágy, apró barokkos porcelánfogantyú, rézcsap a fürdőbe...
Amerre fordulunk a lakás minden szegletét körbelengi valami különös hangulatú atmoszféra, az apró tárgyak mesélnek volt gazdáikról, életvitelükről, az újonnan vásárolt cikkek pedig belesimulnak ebbe a miliőbe.

„Édesapám dolgozott ezzel a lakással szinte a legtöbbet. Annyit fúrt meg faragott, hogy a szomszédok simán feltételezhették, hogy a 4-es metrónak építenek megállót nálam. A tettestárs már ismert, lássuk ki volt a felbújtó: Édesanyám. Ha valaki, hát ő felülmúlhatatlan, ha csecsebecsékről és meghitt hangulatról van szó. Nagy részben „hibáztatható”ő is a végeredményért. Jópofa volt az építés vállalkozó, aki a festés végeztével felhívott, hogy „Kész vagyunk, de…” És elhallgatott. Kérdeztem, hogy mi a baj? Erre ő: „A nappali zöld lett. De nagyon.” Nem kis aggodalommal indultam megnézni és csak ugrálni tudtam, amikor megláttam, hogy pont olyan nagyon és annyira és olyan zöld, amilyennek megálmodtam.”

A gyűjtemény évek alatt gyarapodott- gyarapodik a mai napig-, Andrea szorgosságának, a családnak és a barátoknak köszönhetően. Bármerre jár az országban, a világban, soha nem jön haza üres kézzel.

„Bogarasságát”, gyűjtőszenvedélyét mások is ismerik, és hozzák neki a legkülönfélébb csecsebecséket.

„Azért a barátok között megoszlik a vélemény. A legtöbben úgy vannak a lakással, mint az egyszeri ember az elefánttal: szép, szép, de nem kéne. Szeretnek itt lenni (ezt azért én javarészt a catering-nek tudom be…) Mi nyaranta nem lógunk a Liszt Ferenc téren, hanem amint letettük a lantot, mindenki nálam köt ki. Egy barátom úgy hívja a kertet, hogy „The lounge”. Az is. A VII. kerület privát Lounge-a. Itt fröccsözünk, flekkenezünk és ha nagyon meleg van, még lábat is áztatunk a tóban.
Féltve őrzött kincsek között érzi igazán jól magát, mert minden tárgy, egy kötődés, mely a lelkét melengeti.

Itt a belvárosban kicsit megállt az idő, gyertyafénynél elmerenghetünk azon, hogy vannak még értékek, melyet őriznünk kell.

„...én pedig imádom látni, ahogy mindenki elengedi magát és otthon van.”
Követhető példa az övé, bátran csempésszünk magunk köré, a régmúltból egy picinyke szeletet, akár egy megkopott fényképpel, komóddal, szódásüveggel..., mert ezáltal a lakásunk még inkább otthonunk lesz.

Trendlakás, Vendéglátónk : Kernya Andrea
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum