Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Fűszerezd meg az életed!
A fűszernövények aromája az ételeinket élettel és ízekkel tölti meg. Sajnos nálunk még nem igazán elterjedt használatuk,-szerencsére ez egyre inkább nem így van- pedig kellemes ízük mellett még mutatósak is, akár otthon az ablakban, akár a teraszon kis ládikában elültetve. A saját termesztésű növény vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag, sőt az illóolajoknak köszönhetően még illatos is, így felfrissíti a lakásunk levegőjét.

A fűszernövényeket ültethetjük magról vagy kifejlett palántáról, a nagyobb bevásárlóközpontokban, barkácsáruházakban mindkettő kapható. A fűszernövények két csoportba oszthatók: vannak mediterrán növények, amelyek a meleg, száraz klímát kedvelik, és azok a növények, amelyek nedves, gazdag talajban indulnak növekedésnek. A fűszernövények lehetnek egynyáriak vagy évelők. A legnépszerűbb fűszernövények a petrezselyem, a majoránna, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, a citromfű és a bazsalikom. Ez utóbbit például, ha lakásban tároljuk, távol tartja a legyeket. A fűszernövényeinket célszerű aszerint válogatni, hogy melyik konyha (magyar, francia, olasz) ízeit részesítjük előnyben. Ha már a fűszernövényeket népszerűsítjük, érdemes megemlíteni a többi, kevésbé ismert fajtát is a teljesség igénye nélkül: kapor, turbolya, metélőhagyma, kerti sóska, oregánó, menta és vízitorma.

Fűszernövényeket termeszthetünk konyhakertben (külön kialakított részben vagy egyéb zöldségek között), virágládákban, cserépben – a fantáziánkra van bízva. A mediterrán fajták napos, száraz, jó vízelevezetéssel rendelkező helyeket kedvelnek – ezért mindig helyezzük őket napfényes terasza, erkélyre, ablakpárkányra, vagy ültessük napos helyre a szabadföldi talajba.
Vásárlás után vigyük haza a növényeket, és ültessük át két számmal nagyobb cserépbe. Ez azért fontos, mert a hazai kertészetekben a növények már eleve kis cserépben érkeznek. Így viszont hamar kifogy a tápanyag, a növény pedig pár hónapon belül tönkremegy. Az ültetéshez laza, B típusú vagy általános virágföldet válasszunk, jó vízáteresztő képességgel. Havonta egyszer adhatunk kevés tápoldatot is az öntözővízhez, ám a locsolásnál figyeljünk oda, hogy ne álljon pangó víz a cserép alatt, mert könnyen kirohadnak a gyökerek. Ha a fűszernövény eléri az eredeti méretének a dupláját, akkor lehet vágni és metszeni, hiszen a visszavágással erősítjük és növekedésre serkentjük a növényt. A levágott fűszernövénylevél vagy -szár felhasználható frissen vagy szárítva, de akár fűszerecetet vagy fűszerolajt is készíthetünk belőle.

A fűszernövényeket vetése megegyezik a zöldségfélék technikájával – a magokat vethetjük közvetlenül a talajba vagy csíráztatóba. A palántákat azonban részleges kitakarással kell szoktatni, mielőtt a kertbe kerülnek! Az élelmiszerboltokban vásárolt kis konténeres zöldfűszereket is el lehet ültetni a kertbe vagy egy nagyobb cserépbe.
Hasznos tippek a fűszernövényekhez:
– A palántákat ültetés előtt mindig locsoljuk meg alaposan.
– A fűszernövények remekül társíthatók zöldségekkel, de a virágágyak között is jól mutatnak. (Klasszikus párosítás a bazsalikom-paradicsom, az uborka-kapor, a bab-borsikafű, a rózsabokor-snidling.)
– A kényesebb fűszernövényeket (babérfa, olívafa, tárkony, koriander) télre vigyük be a lakásba vagy valamilyen fedett helyre. Ha ez nem lehetséges, takarjuk be a növényt, cserepet vagy fakérget rakjunk rá.
- A cserepes bazsalikomot mindig alulról locsoljuk meg, különben a kis levelek bepördülnek, és nem nőnek tovább.
– A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni – csakis biotápanyagot használjunk, ha étkezés céljából termesztjük őket!
– Amennyiben túl sokat termesztünk, jégkockatartóban nyugodtan fagyasszuk le a felesleget.
Gurubi Ágnes
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum