Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Laufer Ferenc

Teáscsészétől a Mercédeszig
Mióta foglalkozol tervezéssel és hol tanultad?

Grafikai tervezéssel már középiskolás korom óta foglalkozom, mivel a bátyám reklámgrafikus, így eltanultam mellette a szakmát és időnként besegítettem neki. Azt már viszont ekkor tudtam, hogy nem ez az a tervezői ág amivel később is foglalkozni szeretnék, hanem inkább a térbeli dolgok világa vonzott, a tárgyalkotás, látványtervezés, formatervezés. Oda voltam a filmeffektektől, az animációktól, az autóktól, odafigyeltem minden olyan tárgyra, amiben volt valami fantázia, kreativitás vagy csak egyszerűen szép volt. Tudtam, hogy valami hasonlóval szeretnék foglalkozni és hogy hozzá szeretnék
járulni a minket körülvevő tárgyak alakításához, formálásához. Hobbiból elkezdtem ismerkedni egy 3D modellező programmal és hihetetlenül tetszett, hogy általam kitalált, valójában nem létező tárgyakat jeleníthetek meg fotorealisztikusan, mintha már léteznének, le lennének gyártva és lefotózva. Így tulajdonképpen gimnáziumi éveim alatt definiálódott bennem, hogy mit szeretnék csinálni hosszútávon és így a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, (egykori Magyar Iparművészeti Egyetem) Ipari formatervező szakára jelentkeztem és jelenleg is ott tanulok, mint végzős hallgató.

Honnan veszed az ötleteket, mi inspirál?

Inspirálni vagy ötletet adni bármi tud. Emberek, tárgyak, problémák, szituációk, képek...stb. Ha valami nem tetszik vagy nem jól működik, akkor arra megoldást keresek; ha valami jól néz ki, szép és működik, akkor abból ötletet merítek és továbbgondolom. Természetesen nem mindegy, hogy mi a feladat. Ha például tervrajz alapján adott korlátokon belül kell újratervezni, mondjuk egy műszer burkolatát, ott kevesebb lehetőség van arra, hogy a tervező elengedje a fantáziáját vagy “lázadozzon”. Ha viszont például csak egy téma van megadva vagy egy problémakör, akkor a tervező egészen szabadon, merészen ötletelhet és a legfrappánsabb megoldások is általában ekkor születnek.

Milyen munkákat csinálsz a legszívesebben?

Nagyon szeretek olyan témakörben dolgozni vagy problémát boncolgatni, ami emberközeli és a hétköznapi szituációkkal foglalkozik. Egy luxusautó megtervezése is nagyon élvezetes dolog és azt is nagy örömmel csinálom, de egy jópofa légycsapó vagy dugóhúzó sokkal több háztartásba fog eljutni és célom az, hogy tárgyaimat minél több ember kezében vagy környezetében viszontlássam. Szeretek a hétköznapok embereinek környezetével és tárgykultúrájával foglalkozni, ezen belül problémákat megoldani vagy csak simán esztétikus vagy ötletes, humoros tárgyakat tervezni.

Hol láthattuk eddig a munkáidat?

Volt már olyan neves magyar cég (Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.) melynek formatervezési pályázatán első helyet értem el egy fiataloknak szánt kétszemélyes teáskészlet tervével és a díj többek közt a termék sorozatgyártása lett volna, azonban az
eredményhirdetés óta (3éve) sajnos a manufaktúra nem tett lépéseket ez ügyben. Egy, az egyetemünket megkereső olasz cég bútortervezési pályázatán szintén első helyezett lettem, melynek eredményeként a cég megkezdte a kerti bútor kifejlesztését.
Hollandiában töltött tanulmányaim alatt kerámiából készült “tálalófigurát” és pálinkás palackot terveztem, melynek prototípusai a Király utcában láthatók, egy váci szórakozóhely is belsőépítészeti terveim alapján épült meg, de dolgoztam Az Emil.Rulez! együttes online lemezborítóján is.

Sok olyan tervem van amit még nem mutattam meg. Egyrészt azért, mert még nem készült el a végső verzió vagy mert nem találtam még partnert a forgalmazásukhoz. Legutóbbi munkám az egyetemen készült a Mercedes-Benz megbízásából. A feladat a
járműtervező szak hallgatóinak a kecskeméti Mercedes gyár számára “showcar” készítés volt és az eredmény a Magyar Iparművészeti Múzeumban volt látható az “Alkotás művészete” című kiállítás keretein belül 2010 őszén. Ez a kiállítás most pedig Stuttgartban tekinthető meg. A közös munka eredményeként a legjobb tervek alkotói gyakornoki lehetőséget kaptak a Mercedes-Benz központi tervezőstúdiójában, így ennek kapcsán jelenleg Sindelfingenben dolgozom.

Mik a terveid a jövőben?

Jelenleg több irányt is el tudok képzelni és az sem kizárt, hogy párhuzamosan próbálkozom majd dolgokkal. Barátaimmal épp egy közös cég létrehozását fontolgatjuk, de emellett egyéni tervezőként is szeretnék tárgytervezéssel foglalkozni, esetleg specializálódni egy konkrét területre. Hogy ez pontosan hogyan fog alakulni, az a lehetőségektől is sokban függ. Bárhogy is alakul majd, a célom mindig az lesz, hogy az általam megálmodott tárgyakat viszontlássam használatuk során a hétköznapokban.

További képek, tervek: www.lauferenc.com
Trendlakás
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum