Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Japán teríték
A japánok általában nem nyugszanak, amíg mindent tökélyre nem fejlesztenek. A kifinomultság és az esztétika legfelső fokára törekszenek, legyen szó, akár egy szárazvirág-kompozícióról, kompakt fényképezőgépről, vagy egy egyszerű teázásról, nem bírják ki, hogy túl ne bonyolítsák a dolgokat – mindezt persze filozófiai megfontolásból. Mégis az a legfurcsább az egészben, hogy a végeredmény a mesterséges beavatkozások után is a teljes természetesség és harmónia érzetét kelti. Nincs ez máshogy a gasztronómia terén sem, ahol a megfelelő edények kiválasztása legalább olyan fontos, mint az étel maga.

Az európai vagy akár a hozzájuk közelebbi kínai szokásokkal ellentétben a tradicionális japán étkezésnél nem az ember megy, és ül az asztalhoz, hanem a személyre szólóan terített, kisméretű „tálcaasztal”-t viszik őhozzá. Különös figyelmet fordítanak a színek kombinálására, az évszakokra és az elrendezésre ennél a mintegy 30 négyzetcentiméteres kis gasztrocsendéletnél.

Mivel a buddhizmusnak 5 természeti eleme van: a tűz, fa, föld, fém, víz, az 5-ös szám a konyhában is visszaköszön: előnyben részesítik az 5 színt (zöld, sárga, piros, fehér és fekete), az 5 ízt (csípős, fanyar, keserű, édes, sós). Az ételt is 5 féle módon készítik: főzik, párolják, roston sütik, zsírban sütik vagy nyersen tálalják. Így már talán nem túl meglepő, hogy a hagyományos japán étkészletek is általában 5 darabból állnak.

Kis tálcaasztalunkon balra kerül a rizses csésze, mellé jobbra a leveses, mögéjük pedig 3 lapos tálka a köreteknek: a bal hátsó sarokban a párolt, a jobb hátsó sarokban a grillezett ételeknek, középen a főtt zöldségeknek/savanyúságnak. Tésztaételeknél az elrendezés úgy alakul, hogy a leves helyére kerül a tészta, és a rizs helyére a tésztaszósz. Minden esetben legelőre kerül az evőpálcika-tartón nyugvó evőpálcika – keskenyebb végével balra. Jó tudni, hogy nem szabad a pálcikákat függőlegesen beleállítani a rizsbe, mert ez a halottak emlékére gyújtott füstölőre emlékeztet, továbbá nem illik velük mutogatni, döfködni, vagy harapdálni azokat – mert ez különösen illetlen. Viszont kifinomultság ide, esztétika oda, böfögni és szürcsölni egész nyugodtan lehet, sőt, ajánlott.

Minden egyes fogásnál egymáshoz illő, lakkozott, kerámia- vagy faétkészletet választanak attól függően, melyik illik legjobban az adott ételtájképbe. A legmutatósabb darabok a cinóbervörös csészék, fekete lakkedények és az olyan fából készült eszközök, melyeken láthatóak a fa természetes vonalkái.

Elvitelre pedig az úgynevezett „bento”-doboz szolgál, amelyben a kis rekeszekbe teszik a külön fogásokat, falatkákat a csészék helyett. A perverz felnőttek is imádják a különböző állat- és mesefigurákká (pl. Hello Kitty) formázott, dobozból pislogó sushi-kat. A végső cél ezeknél is, hogy az étel serkentse a befogadó érzékszerveit és szellemét. Ám ha a nagy kifinomultság és rendezgetés közben 5-ször éhen hal az ember, az csakis nyugati, kulturális csökevény lehet.

Boross Veronika
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum