Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Az olasz bútor: szerelem
Dolce vita otthon: Domea Mobili Italiani - interjú
Ködös vasárnap délelőtt az év legkedvetlenebb hónapjában, a Domeo Mobili Italiani bemutatótermében azonban mediterrán derű uralkodik. Kecses kanapék, vagány, retró dohányzóasztalkák, fölényesen terpeszkedő modern ágyak, csipkelelkű tálalók kelletik magukat, ám az igazi kínálat odaát van, a napfényes Itáliában.

A pergő nyelvű, dallamos hanglejtésű üzletvezető, Robert Betic ottjártamkor épp komoly érdeklődőkkel tárgyal: „Mindent el tudunk intézni, de ha az olasz partnerrel kell egyeztetnünk, akkor kizárólag délelőtt, illetve délután három után foglalkoznak velünk. Ott komolyan veszik a sziesztát.” – így történt, hogy már az interjú kezdete előtt kicsit összetört a szívem, mert olthatatlan sóvárgás lett rajtam úrrá az életvidám déli ország után, ahol ebéd után kötelező a pihenés.
Robert Betic: Ez egy nagyon bátor kis cég, tudod? 2009 májusában alakult, a legnagyobb gazdasági válság és piaci hiszti közepén. Egyszerűen így jött ki a lépés. Sokan rémisztgettek, hogy nem fogunk majd talpon maradni, és mégse így történt: a statisztikák nálunk nem működtek. De én ezzel úgy vagyok, hogy mindig a pohár teli felét nézem. Hogy miért épp az olasz bútor? Kollégáim fejenként tizenöt éve dolgoznak az olasz bútorok értékesítésében és szerelésében, az ő szakmai tapasztalatukra és kapcsolati tőkéjükre tudtunk alapozni. Az olaszőrület eleve adott volt, a cégnél mindnyájan rajongunk az olasz életérzésért, termékekért, kultúráért. Egyébként engem mondhatni a vér is kötelez, hiszen félig olasz vagyok. Vagy talán meg se kell magyarázni. Az olasz bútor: szerelem.

Trendlakás: Kikkel dolgoztok együtt?

RB: Jelenleg tizennyolc olasz partnercéggel működünk együtt, de ez korántsem a felső határ. Nyitottak vagyunk a további kapcsolatokra, sőt, folyamatosan keressük is őket. Ez néha úgy működik, hogy jön egy ügyfél, aki végigböngészi a gyártók katalógusait – ez nem kis munka, mert még akkor is rengeteg áruról van szó, ha van konkrét elképzelése a bútordarabról vagy -együttesről –, és valami csoda folytán mégsem találja meg benne, amit keres, akkor nem vagyunk restek utánajárni, hol, kitől tudjuk megszerezni az adott elképzelésnek megfelelő bútoregyüttest. Olaszországban nagy hagyománya van a lakáskultúrának, több ezer gyártó és dizájner gondoskodik a sokszínűségről, rengeteg stílus él és virul a piacon.
TL: Vannak fő csapásirányok?

RB: A sokszínűségre és a teljességre törekszünk: az a cél, hogy minden, ami olasz bútor, megtalálható legyen nálunk. Követjük az igényeket, és gyakorlatilag minden stílust lefedünk: a minimalista, letisztult modern, vagy akár retró dizájntól az aranyozott festésű, kézzel faragott szobrocskákkal díszített neobarokkon át a klasszikus toszkán stílusig és a magas fényű stílbútorig terjed a skála. Nem választottunk ki egyetlen stílust se, amit minden más fölé emelnénk.

TL: Mi a közös az olasz bútorokban? Jól vettem észre, hogy az olasz formatervezés a lakberendezésben is végletes?

RB: Hát persze, mert az olaszok bármit, amit tesznek, hatalmas szeretettel és odaadással végeznek, legyen szó evésről, nyaralásról, családról vagy bútortervezésről. Mindenből a maximumot akarják kihozni, miközben nagyon széles skálán mozognak. A tervezőket, kivitelezőket nem is annyira a minőség különbözteti meg, hanem a marketingstratégia: van, aki inkább a dizájnra helyezi a hangsúlyt, van, aki inkább a kivitelezés igényességére vagy a sokszínűségre. Egyes cégeknél a tervezők nevei és az általuk nyert díjak, elismerések jelentik a hozzáadott értéket a bútorhoz.

TL: A Domeo Mobili Italianiná,l gondolom, nem így működik.

RB: Erre is volt példa, és arra is volt példa. Érkezett már megkeresés hozzánk kifejezetten egy bizonyos olasz tervező személye miatt, más vevők viszont elsősorban a bútor formáját, anyagát, stílusát tartják fontosnak.

TL: Konkurencia?

RB: Van. A mai világban ez természetes dolog, tudunk róluk, figyeljük őket, okulunk.

TL: Mi az a stratégia, ami befuttatott egy fiatal céget egy kemény piacon?

RB: Az ügyfélközpontúság – legalábbis szándékaink szerint. Megpróbálunk minden igényt kielégíteni, akár úgy, hogy eleve adott a megoldás a 18 gyártó partner kínálatában, akár úgy, hogy alapos utánajárás, és esetleg egy tizenkilencedik gyártó felkeresése kell hozzá. Emellett saját szakembereinkkel szállítjuk házhoz a bútorokat, ahol össze is szereljük. Szívesen adunk helyszíni tanácsadást is, ha ez megkönnyíti a döntést. És ahogy korábban említettem, kollégáim tizenöt éves kapcsolatrendszere az olasz gyártópartnerekkel lehetővé teszi számunkra, hogy az ügyfél érdekében a lehető legkedvezőbb árat tudjuk nyújtani kedves vásárlóinknak.

TL: Nagyon jó anyagokból vannak az olasz bútorok, így adja magát, hogy szemben a két-három évente lecserélhető lakás trendjével szemben egy ilyen kollekció választása egy életre szól.

RB: A bútorok minősége képessé teszi őket arra, hogy egy egész életen át kiszolgálják a gazdájukat, hiszen időtálló és értéktartó darabok. Ettől függetlenül cserélődnek, van, aki akár két-három évente is felújítja a lakásának a belső megjelenését, és újból olasz bútort választ. Sőt, nem egyszer a lakással együtt adják el a bútort is, mert a mediterrán összképet sem az eladó, sem a vevő nem akarja megbolygatni.

TL: Milyen elvárásokkal, attitűdökkel találkoztok az olasz dizájnnal, olasz bútorgyártással kapcsolatban?

RB: Ritkán okoz csalódást, ami olasz. A magyar emberek hagyományosan szeretik Olaszország javait, az ételeket, az italokat, a tárgyakat, a műveltséget. Történelmi távlatokban gondolkodva, egészen Mátyás király reneszánsz udvaráig, sőt, még tovább is vissza lehet menni.

TL: Bizony ám, a magyar nemes ifjak évszázadokon át Itáliában tanultak…

RB: Már csak az évszázados jó tapasztalatok miatt is úgy gondolom, hogy önmagában érték az olasz gyártmány – az olasz dizájn egyszerűen magáért beszél! Azt hiszem, az emberek kapcsolnak hozzá egy kellemes, pozitív életérzést, ami elsősorban az életszeretetről szól… és amit szeretnének hazavinni, és magukénak tudni.

Domea Mobili Italiani
-szjnick-
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum