Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Radiatori Belle - Olasz designradiátorok
Valljuk be, a radiátor talán az utolsó berendezési tárgy, amelyről az embernek az önkifejezés jut eszébe. Általánosságban olyan hősugárzó, amely a csöveiben vizet vagy forró levegőt keringet, ezenkívül a központi fűtés legegyszerűbben beszerelhető megnyilvánulása (ellentétben a padlófűtéssel), és nem közvetlenül bocsátja ki a hőt (ellentétben például a kandallóval). Az ember nagyjából akkor veszi csak komolyabban szemügyre, amikor beköltözik egy bútorozatlan lakásba. A jelenlétét alig, legfeljebb a hiányát érzékeljük hidegebb napokon - de azt nagyon.

www.homedesigned.com
Olyannyira érdektelenségbe fúló bútor, hogy a magyar nyelvű Wikipedia keresőjébe beírva előbb találunk szócikket az afrikai törpeegérről, mint a radiátorról magáról. Így nem csoda, hogy ha ez a méltatlanul elhanyagolt bútor vonalvezetése legfeljebb a rajta sziesztázni vágyó macskák és az olasz formatervezők érdeklődésére tarthat számot. Az utóbbiak elég hamar rájöttek ugyanis, hogy a hőleadó felület formájának és a csövek alakjának csak a háborodott elme és a jó ízlés szabhat határt.

Mint a lakberendezés más területein, itt is az egyik legkedveltebb megoldás a régi és az új szembeállítása, illetve vegyítése. Ennek szemléletes példája lehet egy fehér fal elé, rusztikus kőpadlóra állított, már-már fájóan szögletes, krómacél radiátor - lehetőleg egy kisebb francia vidéki kastély előterében. De már csak az olasz tervezői kínálatot tekintve is mindenki találhat a hangulatának és a vérmérsékletének megfelelő radiátort a zenegyszerűségűtől az organikusan hullámzón át a sátánista szörfdeszkát idézőig. Fürdőszobába a legpraktikusabb a törülközőmelegítős, de ott van még az acélmalacka alakú, a hatalmas állótükörnek álcázott, a vasfüggönyhatású, a kalaptartó alakú, a létraszerű vagy egyoszlopos könyvespolcszerű (amelyen szobanövényt nem, csak díszkövet, törülközőt meg macskát érdemes tárolni), a sportkocsik krómozott kipufogóit egymás mellé halmozó, a gemkapocs vagy nőitorzó-alakú, esetleg egy térbe helyezhető installáció, amennyiben például egy nagy rakás óriás-dobókocka mellett akarnánk megmelegedni.
Ha nincs pénzünk dizájnradiátorra, mégis valamit változtatnánk ezen a fronton, akkor az a legegyszerűbb, ha átfestjük - bár ilyenkor sem mindegy, hogy milyen festékkel és hogyan. Nagyjából két lehetőségünk van: festés segítségével a környezetébe rejteni (pl. a fallal megegyező színűre festeni), vagy brutálisan kiemelni a háttérből (pl. a falszínnel kontrasztos, vagy attól nagyon elütő színnel). A legvadabb színkombinációkat is kipróbálhatjuk, például egész érdekes-durván hathat a narancsszín fal előtt egy szégyenlős kis pink radiátor - a macskának úgyis mindegy, mert ha szerencséje van, tényleg színvak.

www.hometone.org
Boross Veronika
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum