Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Dolce vita - olasz lakberendezés
Alessi, Ceccotti, Bravacasa, Minotti, Tonelli, Pescarollo. Mi a közös bennük? Mind az olasz
lakberendezés nagyjai. Bizonyos társaságokban illik megismerni, ha az öltöny Armani, a táska Louis Vuitton vagy a cipő Manolo Blahnik. Viselőiket az előbb felsorolt tervezők ruházzák fel stílussal. De vajon egy lakásban is felismerjük a tervezők stílusjegyeit?És egyáltalán: hogyan jelenhet meg az olasz életérzés, a dolce vita az otthonunkban?

Alessi - forrás: www.shoponline2011.com
Az olasz lakberendezést, bútortervezést és belsőépítészetet leginkább a visszafogott luxus és elegancia jellemzi. Az elegancia és a stílus az olaszok vérében van. Olaszország a külső megjelenést nagy becsben tartja. Fontos szempont a belső szépség is, de az olaszok elsősorban az ápoltságot és a kifogástalan ízlésű ruhákat értékelik. Amennyire rámenősek és hevesek a szerelemben, annyira visszafogottak és szelídek a designban. Andrea Palladio, reneszánsz építész (1508–1580) is arra törekedett, hogy oszlopokból, ívekből és alakzatokból is harmonikus egészet komponáljon. Manapság a legfontosabb designelv: a tökéletesen kivitelezett műalkotás. Kedvenc árnyalataik a meleg homokszínek, a szürke, a bézs, az olíva. A formák visszafogottak, gyakran minimalisták, az anyagok ezzel ellentétben különlegesek és minőségiek.

Azt, hogy Olaszország a design egyik világszínvonalú központja, mi sem bizonyítja jobban, mint a minden év májusában Milánóban megrendezett rangos bútorkiállítás. Minotti és Natuzzi kanapéi, díványai vagy Alessi konyhai eszközei mind-mind az olasz design és formatervezés ikonikus alkotásai. Utóbbi az olasz design egyik vezéralakja. Legtöbbünknek Alessi Philippe Starck citromfacsarójáról lehet ismerős, de az Alessi termékek sora szinte végtelen, a bögrétől kezdve a sörnyitóig megtalálunk mindent, amire egy háztartásban szükségünk lehet. Néhány, designban igen erős vállalat a sorozatgyártásban kínált termékeit igyekszik azzal megkülönböztetni és kiemelni a versenytársak hasonló termékei közül, hogy neves tervezőket nyer meg egy-egy kollekciója elkészítéséhez. Alessi például olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Ron Arad, Norman Foster, Ekler Dezső, a Future Systems, Frank Gehry, Zaha Hadid, Jean Nouvel, Philippe Starck vagy a Castiglioni fivérek. Az általuk tervezett tárgyak ha feltűnnek a konyhában, először designikonként tekintünk rájuk, s csak utána csavarjuk rajtuk a citromot, vagy öntünk beléjük kávét…
A több évtizedes, sokszor akár százéves múlttal rendelkező cégek, amelyek a lakberendezés piacához kapcsolódnak, idejekorán felismerték a sztártervezőkben rejlő gazdasági lehetőségeket. Egyes társaságokban az, hogy a nappaliban ott legyen például egy Eames-féle Lounge chair, az Ettore Sottas tervezte Carlton könyvespolc, pont annyira fontos, mint az, hogy kinek a ruháit és kiegészítőit viselik, s ezért képesek megfizetni a használati tárgy magas eszmei értékét is. Ugyanakkor kihívás lehet a tervezők számára, hogy egyedit, felismerhetőt és jól funkcionálót alkossanak, olyat, amely képes felvenni a versenyt a névtelen és tömeggyártott termékekkel.

Natuzzi fotel - forrás: www.weblogsurf.com
A bútorgyártás területén meghatározó cégcsoportnak számító Molteni&C szintén híres arról, hogy csakis a legismertebb designerekkel rajzoltatja a bútorait. Rodolfo Dordoni, Norman Foster, Ferruccio Laviani, Jean Nouvel, Aldo Rossi és Patricia Urquiola már régóta sikeresen működik együtt az olasz vállalattal, amely legújabb konyharendszerének megtervezéséhez az Armani csoporttal kötött szerződést. Egy másik nagyhírű olasz bútoros cégnek, a Fiam Italiának is díszes társasága van designerekből. Többek között Ron Arad, Tord Boontje, Rodolfo Dordoni, Makio Hasuike, Enzo Mari, Philippe Starck és Vico Magistretti már mind formáltak üvegbútorokat a világhírű cégnek.

Az olasz nappali és hálószoba sem kivétel, rendkívül rendezett és kifinomult ízlés jellemzi. A lakás hangulata szerint érdemes a színeket, a bútorokat válogatni. A nappaliszekrények trendje szerint a tévét és társait inkább az alacsonyabb szekrényekre helyezzük, köréjük apróbb dísztárgyakat, képeket rakhatunk. Az olasz lakások másik fontos szempontja a funkció: sokféle polc, rekesz, fiók, de ezek nem láthatóak, különféle szekrényekben rejtik el őket. A nappaliszekrényeknél szintén a horizontális forma jelenik meg, sokszor előfordul, hogy a tévékonzol mögé egy támlát is készítenek. Ideális, ha kérjük profi tervező, belsőépítész tanácsát, terveit, mert igazán megfelelő megoldást csak szakembertől kaphatunk.
Gurubi Ági
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum