Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Mario Bellini
Az 1935-ös születésű Mario Bellini az olasz és az európai tervezők vitathatatlan csillaga. A milánói Építészmérnöki Karon 1959-ben szerzett diplomája óta töretlenül építette hihetetlenül kiemelkedő karrierjét.

Mario Bellini - forrás: www.designtalestudio.com
Mint sok más olasz építész, Bellini tevékenységi köre is széleskörű: építészet, várostervezés, termék- és bútortervezés. Bellini élvonalba való kerülése azzal kezdődött, hogy 1961-ben a La Rinascente áruház(lánc) tervező igazgatója lett. Munkája során sokat tett ezért, hogy az olasz tervezés standardjait magasabb szintre emelje. Vezető tervező és tanácsadó volt az Olivettinél (írógépgyártó cég), és hosszú éveken keresztül lakberendezési termékeket tervezett a B & B Italinak, a Cassinának és a Vitrának (ülőgarnitúrák, fotelek, designbútorok), dolgozott a Yamahának és a Brionvegának (designtévék gyártója), designtanácsadója volt a Renault-nak, a FIAT-nak, a Lanciának, és az építészet területén is kiemelkedő alkotásokat hagyott maga mögött.

air ravioli
Az Olivettinél kísérletezte ki, hogy milyen eljárással nyújthatja meg a bőrt a fémre. A rugalmas gumi-bőr billentyűzet még ma is népszerű, de akkoriban átütő erejű volt.
A Bellini által tervezett bútorok megjelenésükben eklektikusak. Székeiben és kanapéiban érzéki alakokat és fényűző anyagokat használ. A bútorok puhák, hajlíthatók és kényelmesek. Irodai székeit még ma is sorozatban gyártják. Sikerét annak köszönheti, hogy amellett, hogy formájukban is színükben is „designosak”, a használat során gördülés közben fordulni is lehet velük. Széles körben ismert széke a Cab karosszék (1976). A lakkozott acélvázat borító bőrkárpit a cipzár révén egyszerűen levehető. A bútor egészét alátámasztás nélkül maga a bőrbevonat alkotja, az ülőpárnát szintén bőrrel kárpitozták.
A nappalik nélkülözhetetlen ülőalkalmatosságai (kanapék, ülőgarnitúrák) területén Bellini igazán extra kollekciót tervezett, amely a tiszta fehér és átlátszó anyag használata miatt a Tejútrendszer nevet kapta. Annak ellenére, hogy a tervező a gyerekeket célozta meg bútoraival, a fiatalok körében is rendkívüli népszerűségre tett szert. Ezek a bútorok kiváló minőségű, például rozsdamentes acélból, fekete szénszálakból és újrahasznosított fehér szövetrostokból készülnek. A fotelek, kanapék felfújhatóak, éppen ezért praktikusak, mert könnyen szállíthatóak, és bárhol felállíthatóak. Ami pedig igazán egyedülállóvá teszi, hogy a bútorok belsejébe szőtt energiatakarékos LED-izzók éjszaka óriási lámpatestté válva fehér és zöld fénnyel világítanak a sötétben.
Munkái alapján elmondhatjuk, hogy legyen szó építészetről vagy designtervezésről, Mario Bellini jövőbe látó és kísérletező: mindig egy lépéssel meghaladja a mai kor designját. Számunkra ez meghökkentő lehet, de ettől lett kiemelkedő tervező.
Kalóczkai Marianna
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum