Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Amire büszkék lehetünk: Beton másképpen – Losonczi Áron LiTraConja
A betonról és a vasbetonról legtöbbünknek a lakótelep, az egyformaság és a szocreál jut az eszébe, pedig maga az anyag nem hibázott, csak a felhasználásból fakadtak olykor esztétikai problémák. No meg a közízlés is változott. Próbálták aztán szakértők könnyíteni az összehatást üvegbetonnal, amely valóban átengedte a fényt, ugyanakkor mindent láttatni engedett – és nem minden esetben bizonyult kielégítő megoldásnak.A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán 2001-ben diplomázott, ma már Red Dot designdíjjal is kitüntetett Losonczi Áron találmánya azonban áthidalja ezt a szakadékot – üvegszálakkal „vegyítette” a teherbíró anyagot, így a végeredmény egy masszív, mégis sokkal lazább hatású felület és építőanyag megteremtése lett. A blokkokból vagy panelekből összerakható elemek más és más összképet hozhatnak létre – az üvegszálak vastagsága, elhelyezkedése és azok száma határozza meg, hol és mennyi fényt enged át majd a transzparens beton.

A csongrádi alkotó 2001 és 2003 között fejlesztette ki a később LiTraCon (Ligth Transmitting Concrete) néven befutó építőanyagot, miközben a stockholmi Királyi Képzőművészeti Egyetem diákja volt. A Műcsarnokban 2003-ban megrendezett Közben című kiállításon figyelt fel rá jobban a magyar és a nemzetközi szakma és a sajtó (megjelentek írások az olasz Domus c. magazinban, a Time-ban 2004-ben).A 2004-es kölni nemzetközi bútorvásáron már az érdekes LTC-lámpa volt látható (képünkön).A 60 elemből elkészített falszakasz, amely Csongrádon készült el, megtekinthető volt Stockholmban, Londonban, Washingtonban és Milánóban is.Magyarországon elsőként Földes László építész építette be egy családi házba. Az ablak elé állított elem átmenet a szobor és az építőelem között, mely a külső és belső fények viszonyától függően, mindig más és más látványt nyújt.

A LiTraCon - Fényáteresztő Beton feltalálója együttműködési megállapodást írt alá a japán Sumita Optical Glass vállalattal az új építőanyag Japán területén történő ipari léptékű gyártása és forgalmazása céljából.A sztori innentől sajnos tipikusan alakult... A feltaláló egy német cementgyártó céggel már majdnem megegyezett, azonban az utolsó pillanatban a cég képviselője átszervezést jelentett be és visszalépett a szerződéskötés elől. 2006 őszén vette észre Losonczi a német cég weboldalán az általa kitalált terméket, de már más néven, a feltaláló neve nélkül! A Luccon honlapján világraszóló újdonságként, 5. elemként hirdették a HeidelbergCement találmányt, a szabadalom benyújtása elméletileg és állítólag elkezdődött, pedig szabadalomkérelmét Losonczi évekkel ezelőtt benyújtotta, viszont a papírt még nem tartja a kezében. A német cég megtámadta Losonczi beadványát, a történet „szép”, Losonczi valószínűleg perelni fog. A történet folytatódik.Fotók: Losonczi Áron, www.litracon.hu
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum