Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
India csillaga: Rajiv Saini építész
Az indiai származású Rajiv Saini a tervezők azon csoportjába tartozik, akik autodidakta módon kezdtek építészettel és belsőépítészettel foglalkozni. Merész vállalkozás ez egy fiatal tervező részéről, hiszen rengeteg elszántságra és elhivatottságra van szükség ahhoz, hogy érvényesülni tudjon egy folyamatosan fejlődő és változó térben, a design világában.

www.interiordesign.com
23 évesen, 1995-ben Mumbaiban alapított stúdiót, amit 2002-ben egy saját külső- és belsőépítészeti irodává alakított át, amely már néhány évvel a megalakítása után a figyelem középpontjába került. Munkája sikerességét bizonyítja, hogy nem sokkal megalakulásuk után már számos nemzetközi díjat nyertek. Például 1999-ben a Devigarh szálloda átépítéséért kiérdemelte az év építésze díját, 2003-ban a Wallpaper magazin neki ítélte a Young Talented Inventionistset, 2006-ban elnyerte az év tervezője díjat az International Design Awardöt. A Devigarh Hotelen kívül stúdiója számos sikeres projektet vitt véghez, ilyen például Marriott Hotel (Goa), a Senso (Új-Delhi), a Rain és Velvet (Mumbai), a Carma divatbolt (Új-Delhi), aktuális munkái között pedig szállodák, üdülőhelyek, luxuskivitelű otthonok, irodaházak szerepelnek. A hotelek mindegyike a modern indiai luxust tükrözi: bár visszafogottabb, már-már minimalista designra hajló, de mindegyikben visszaköszön India arca, például a padlóburkolaton, a párnákon, a szőnyegeken vagy a falat díszítő képen.
Kiemelkedő munkája egy Hyderabadban (India) található ház. Úgy néz ki, mint egy újonnan megépített ház, de valójában nem az, hanem egy eredetileg a ’80-as években épült villa, amelyet a mai kor designjának megfelelően alakítottak át. Egy épület átalakítása mindig nagy kihívás, ezért a megrendelő teljesen szabad kezet adott Rajiv Saininek és csapatának. A tervezett átalakítás eredményeként egy teljesen új ház épült fel, amely adott dobozos jellegéből adódóan karakteres, minimalista külsőt kapott, tökéletesen összehangolt a szobáról szobára kialakított új, belső designnal és modern enteriőrrel, mindemellett megtartva a jellegzetes indiai elemeket (például a fürdőszoba virágmintája vagy a nappaliban elhelyezett ülőkék, a kanapé harsány színei). Hyderabadnek forró, száraz éghajlata van, ezért sokféle anyaggal dolgoztak, hogy nyugalmat és hűvösséget érjenek el: ilyen a szürke gránit, a fehérmárvány, az acél, az üveg, a világos fa, ezenfelül a friss érzés fokozásaként tudatosan helyezték el a világítótesteket. A bejárat fölötti tetőt fekete cseréppel fedték le, ezért itt egy 10 méter átmérőjű tetőablakot alakítottak ki. A már meglévő acélszerkezet fölött újabb szobák kaptak helyet. A kert szintén nagy átalakításon ment keresztül. A kényelmes, faburkolatú terasz mellett medencét építettek.
Kalóczkai Marianna
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum