Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Párásítás a lakásban
Rohanó világunkban egyre inkább háttérbe szorul az egészségünk megőrzése. Pedig a lakásunk páratartalma is befolyásoló tényező lehet. Sem a túlzott páratartalmú, sem a túlzottan száraz levegő nem egészséges. Egy helyiség ideális páratartalma 40–60% között mozog. Télen a fűtés miatt a szobák meleg levegője több nedvességet vesz fel, így ez az érték akár 20–30%-ra is visszaeshet, ez pedig nem tesz jót a berendezési tárgyaink, az állataink, a növényeink épségének sem, és egészségkárosító hatása is van. A légutak nyálkahártyája, a bőrünk, a szemünk kiszáradhat, és a közérzetünk is jelentősen romolhat. Gyakori tünetként jelentkezhet fejfájás, fáradékonyság, nyugtalan alvás és ingerlékenység. A gyermekeknél ez a fajta irritáció még inkább fokozódhat – a gyerekszoba alacsony páratartalmára utalhat a rekedtség, a náthaszerű tünetek, az éjszaka közepén hirtelen jelentkező, „ugató”, száraz köhögés, a kicsi nyugtalanabbá és szorongóbbá válása.

Szerencsére számtalan megoldás létezik manapság, amellyel orvosolható a probléma.
A hideg párásítók (evaporatorok) a nedves levegőt egy vizes szivacson keresztül szívják be, és a megnőtt páratartalmú levegőt fújják vissza a légtérbe. Ennek modernebb formája az ultrahangos hidegpárásító, amely vízporlasztással mikroszkopikus vízcseppek milliárdjait hozza létre, ezzel párásítva a levegőt. Ez a fajta módszer viszont drágább, mint a hagyományos hidegpárásító berendezések. (Bár az internetes fórumokon megszólalók többsége erre a módszerre esküszik.)
A melegpárásítók a levegő nedvesítését vízgőz segítségével érik el, míg az ún. légmosó berendezések a levegő páratartalmának növelése mellett képesek a helyiségek levegőjét is megszűrni az olyan szennyeződésektől, mint a por vagy a kellemetlen szagok. A magas nyomású párásítók pedig leginkább olyan helyeken használatosak, ahol magasabb páratartalom-igényű termékek (zöldségek, gyümölcsök, virágok) forgalmazása folyik.
Nagyon sok párásító berendezés rendelkezik illóolajtartóval, ami lehetővé teszi, hogy az otthonunkban is élvezhessük az aromaterápia előnyeit.
A paletta tehát igen színes. Érdemes elgondolkodni a modernebb, korszerűbb megoldásokon, a radiátorra akasztgatott párásító edénykék ideje lejárt. És persze az sem utolsó szempont, hogy a magasabb páratartalmú levegőt a bőrünk is melegebbnek érzi, így a lakás fűtésén is spórolhatunk.
Kiszl Ivett
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum