Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
India varázsa
Ha az indiai lakberendezésre gondolunk, akkor lelki szemeink előtt ott lebeg egy elbűvölő, varázslatos, feltűnő, mégis nyugodt és kényelmes kis „oázis” képe, ahová visszavonulhatunk. India varázslatos és titokzatos világa tele van nagyszerű színekkel és mintákkal, de az első, ami megragad, az illatok sokfélesége. Az egzotikus virágok, fűszerek, füstölők, mécsesek, illóolajok semmivel össze nem téveszthető aromája magával ragadó.

www.dec0r.com
A színek pompásak. Az indiai stílusú belsőépítészet színei gazdagok és egzotikusak: fehér, vörös, kék, zöld, sárga, narancs, barna és lila kombinációja. A textíliák, bútorok, falak festéséhez még manapság is természetes, növényi eredetű színezéket használnak. A fokozottabb hatás kedvért pedig mindent átsző az arany és az ezüst.
A bútorok alapanyaga nemes (meggyfa, diófa, shisham – indiai rózsafa). Stílusukban tömörséget, szilárdságot mutató rusztikus bútorokról van szó, amelyek masszívak ugyan, de egyben dekoratívan kifaragott mesterművek, éppen ezért aprólékosan és finoman kidolgozottak.
Az indiai lakberendezés nagyon ellazult és szabad. Ennek a hatásnak az elérésére nagyon rafináltan használják a szöveteket. A szövetek ügyes használata az indiai belsőépítészet különösen fontos része. A függönyöket nemcsak az ablakokon használják, hanem a falakon, az ágyak fölött is. Az indiai lakberendezés az éghajlathoz igazodik. Mivel többnyire nagyon meleg van, ezért fával, kővel és kerámiával burkolnak. A dekoratív pokrócok és futók használatának célja a „rideg burkolóanyagok” finomítása, lágyítása. A szövetek élénk színűek, és gazdagon mintázottak. A természetes lent és a puha pamutszöveteket vagy hűvös selymeket az anyag színével harmonizáló nyomott vagy hímzett virág- és levélminták (lótusz, rebarbara, krizantém) vagy állatmotívumok (elefánt, tigris, páva, tehén, antilop, papagáj) díszítik. A királyi ragyogást, a nemes hangulatot az anyagok végére felvarrt arany-, ezüstbojtok vagy gyöngyök teszik igazán indiaivá.
A díszesen faragott vagy díszes motívumokat kirajzoló elemek a kiegészítőkben is megjelennek: például gyöngyös, faragott, festett gyertyatartók, füstölők, kis tároló dobozok, képek, szobrok.

www.autojoga.com
A keleties hangulat kialakításához sokszor elég, ha egy-két egzotikus darabot elhelyezünk a lakásunkban. Inkább kevesebb tárgyat használjunk, mert ezzel elkerülhetjük, hogy bazárban érezzünk magunkat, és nagyobb hangsúlyt is kapnak az egyes darabok. Ha szövetet használunk kiegészítőként, akkor a mintákat bátran keverhetjük egymással, de a lényeg, hogy a színek ne legyenek nagyon rikítóak, mert akkor elnyomják egymás hatását. Továbbá nélkülözhetetlen egy-két felfelé álló ormányú elefánt használata – ezek szerencsét hoznak a ház lakóinak. Minél letisztultabb a bútorzat, annál meglepőbb hatást érhetünk el például egy jól megválasztott függönnyel, párnával vagy kincses ládikával. Az indiai dekorelemek otthonunkba történő beillesztése lehet sokkal visszafogottabb, az indiai stílus követéséhez sokszor elég egy gondosan kiválasztott kanapé vagy kovácsoltvas ágy.
Kalóczkai Marianna
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum