Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
FENG SHUI - A konyha és az étkező
A KONYHA

Már a legkorábbi kultúrákban is különleges jelentőségű helynek számított, hiszen itt dolgozták fel a gyakran szűkös hozzávalókat az ott lakók számára. (A magyar népi kultúrában az is köztudott tény, hogy ez volt a lakás szíve, itt jött össze a család.) A feng shui elmélete szerint is a konyha az egyik legjelentősebb otthoni helyiség. A konyha egy háztartás egészségét és jólétét szimbolizálja, egyben az életerő központja. Testi-lelki egészségünk szempontjából igen fontos, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A szakácsnak egy tágas, jól megvilágított és levegős helyen kell dolgoznia. A berendezésnél fontos, hogy ne csupán a modernségre törekedjünk, mert a hipermodern konyha ugyan lenyűgöző látvány, de nem biztos, hogy főzni is olyan kellemes benne.

TŰZHELY: A tűzhely a konyha legfontosabb eleme, mert itt készül a család számára a táplálék. Nem szabad, hogy a szakácsot bármilyen zavaró környezeti hatások érjék, mert ez csökkenti csíjét, ideges lesz és elronthatja az ételt is. A tűzhelyet a fentiek miatt úgy kell elhelyezni, hogy aki a főz, az rálásson az ajtóra, hogy munka közben mindig tudja érzékelni, ha valaki bejön. Jól megközelíthető helyre kell állítani, mert egy sarokba beékelve gátolni fogja a mozgást és a csiáramlást, csökkenteni fogja az étel minőségét, ezáltal árt az egészségnek, gazdagságnak, karriernek és a család tagjai közti kapcsolatnak.

MOSOGATÓ: Régen nem volt szokás a tűzhely közelében mosogatni, a tisztogatás a pataknál zajlott, így a tüzet és vizet jelképező két ellentétes elem elkülönült egymástól. A modern konyha azonban egy helyiségbe hozza a kettőt. Ideális körülmények között a mosogatót és a tűzhelyet 1-2 méter választja el egymástól. Ez lehet a felszolgáláshoz szükséges terület, konyhapult vagy köztük elhelyezkedő, szigetszerű konyharész. Ha ez a két elem - tűz és víz - túl közel kerül egymáshoz, diszharmóniát teremtenek, veszekedést, acsarkodást, túlzott sértődékenységet szülnek.

KONYHABÚTOR: A tűzhely és mosogató által képviselt két ellentétes elem közt egyensúlyt teremthet a faelem jelképes megjelenítése. Törekedjünk tehát arra, hogy minél több természetes anyagot használjunk, szemben a krómozott vagy rozsdamentes acélból készült elemekkel. A konyhabútor inkább zárt, mint nyitott szekrényekből álljon. Ha mégis nyitott polcokon tárolunk, igyekezzünk mindig rendet tartani, és a polcok éleire helyezzünk csipkét vagy polccsíkot.

HŰTŐSZEKRÉNY: Nem szabad közvetlenül a tűzhelyre néznie, vagy annak szomszédságában állnia, mert a hideget képviseli, tehát ellentétes elemek. Elhelyezhető azonban a mosogató közelében, mivel ugyanazon elemhez tartoznak, és így praktikusan meg is könnyíti az élelmiszer tisztítását a hűtőből való kivétel után. Ideális körülmények között háromszöget formál a tűzhellyel és a mosogatóval.

AZ ÉTKEZŐ

Ha lehetőség van rá, az étkezés színtere ne a konyha, hanem egy másik helyiség legyen, ahol nincsenek szem előtt a konyhai eszközök, és ahol a főzés során felhalmozott mosatlan nem zavarja az étkezés meghitt rítusát. Sok otthonban - különösen lakások esetén - nincs külön, kimondottan erre a célra kijelölt helyiség. Ha kénytelenek vagyunk a konyhában étkezni, akkor ügyeljünk arra, hogy a főzés befejeztével a helyiség hangulata kissé megváltozzon, nyugodtabb legyen. Lehetőség szerint célszerű a nappalinak a konyhához közel eső részét kijelölni étkezőnek. De vigyázzunk, mert ha ez túl közel esik a bejárati ajtóhoz, tudat alatt arra késztetheti az étkező személyeket, hogy gyorsan bekapjanak mindent, és rögtön menjenek is el.

BÚTOROK: Tágas, nyitott térséget alakítsunk ki - ez a bőség érzetét kelti. A túl nagy asztal, zsúfolt berendezés megakadályozza, hogy pozitív csi töltse ki a teret, ugyanakkor a negatív csít arra készteti, hogy ott időzzön, rontva ezzel az étkezés élvezetét. Fontos, hogy természetes, natúr anyagú bútorok vegyenek körül. Kerülni kell a fémek és a gyorsétkező-hangulatú berendezés használatát.

ASZTAL ELRENDEZÉSE, FORMÁJA: Az ajtónak háttal lévő szék a legbalszerencsésebb hely, mivel az ott ülőt meglepheti a helyiségbe váratlanul belépő személy. A hely negatív hatását csökkenthetjük a konyháknál már említett, szemközti falra függesztett tükörrel. A legjobb hely a falnak támaszkodó, bejárat felé néző szék, amit a kínai családokban a legidősebbnek ajánlanak fel.

Az asztal formája árulkodhat vendéglátó szokásainkról, illetve, hogy milyen hangulat uralkodik az étkezőben. Kerek asztal mellett csevegős partira, oldottabb, baráti együttlétre számíthatunk. A négyszögletű, téglalap alakú asztal nyugalmas, komótos étkezést sejtet.

Az eddig tárgyalt elhelyezési tanácsok sok esetben - főleg a városi lakások apró főzőfülkéinél - szinte megvalósíthatatlanok. Ilyenkor legfeljebb azt tehetjük, hogy amit lehet, megváltoztatunk, nem zsúfoljuk tele mindenfélével, és a helyiséget mindig tisztán tartjuk. A kedvezőtlen elhelyezési lehetőségeken valamelyest javíthatunk tükörrel és kristálygömbbel is. Például ha főzéskor az ajtónak hátat kell fordítanunk, akasszunk magunk elé tükröződő felületű edényeket, vagy függesszünk tükröt a főzőlap fölé, így nem ér meglepetésként, ha valaki belép a konyhába. A szűkös elrendezésből adódó hiányosságokat lehet mérsékelni egy, a konyhaajtó fölé felakasztott kristálygömb segítségével, ami a keletkező negatív energiát szétszórja, eltéríti.

Kapcsolódó cikkek:
•  FENG SHUI - Bevezető
•  FENG SHUI - Bevezető 2.
•  FENG SHUI - Gyerekszoba
•  FENG SHUI - A hálószoba
•  FENG SHUI - A nappali
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum