Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
SZAUNÁK - A hagyományostól az infraszaunákig
Legyen fafűtésű finn vagy ultramodern hőkapszula, a szauna általános jellemzője, hogy 60-100 °C-on izzaszt, ellazít és szocializál. A hagyományos szauna mintegy 2000 éves múltra tekint vissza. Ez volt az északi lét alfája és omegája: eredetileg mosakodásra használták, de mivel itt mindig volt tiszta víz, itt szültek, gyógyították a betegeket, ravatalozták fel a halottaikat - továbbá húst is szárítottak benne. Mindezt a XX. századig – a máig legautentikusabbnak tartott - füstszaunában tették, mely a kémény hozzátoldásával rohamos fejlődésnek indult, és így az addig mindent beborító korom mennyisége és a füstmérgezés esélye is minimalizálódott.
A szaunázásnak számos jótékony hatása van, javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, stresszoldó hatású, bőrfeszesítő, izomlazító, és még álmatlanság ellen is jó. Nagyon fontos azonban a folyadékpótlás és a test fokozatos visszahűtése. Szívbetegeknek, keringési zavarosoknak, magasvérnyomásúaknak vigyázniuk kell; a gyerekeknek, rossz karban lévő időseknek, idült alkohol- vagy kokainfogyasztóknak, továbbá másnaposságban szenvedőknek pedig határozottan ellenjavallott - még akkor is, ha tudni lehet, hogy a szaunaguru finnek intenzíven söröznek és virsliznek szaunázás közben. A nyírfavesszővel való csapkodás meg nem egyszerű perverzió, hanem az is tovább stimulálja a vérkeringést.

www.portlandground.com
Manapság a legelterjedtebb a finn szauna, mely ideális esetben egy vidéki, nyírfafűtésű tóparti ház, ahol a lehűlést a tó jegébe frissen vágott lék, a hó vagy a mínusz fokok segítik. Kevésbé ideális helyzetben pedig egy városi, elektromos üzemű, falambériával bélelt egyszemélyes fadoboz a fürdőszoba sarkában. Azonban a különböző hordozható, felfújható izzasztózsákoknak nem sok köze van az igazi szaunához, olyannyira, hogy a finnek ki is kérik maguknak.
A hagyományos szauna egyetlen komolyabb konkurenciája a viszonylag új keletű infraszauna. Mindkettő lényege, hogy a test felmelegítésével serkenti a vérkeringést és ezáltal fokozza az anyagcsere-folyamatokat. A leglényegesebb különbség, hogy míg a hagyományos változat kívülről hevíti fel az emberi testet, az infraszauna belülről kifelé teszi ugyanezt. Előnyei, a hagyományossal szemben, hogy az alacsonyabb hőmérséklet folytán elviselhetőbb a klímája, jobb az alakformáló hatása, látványos a pórustisztító és sejtregeneráló hatása, és intenzívebben izzaszt, így jóval több salakanyagot hoz ki a testünkből. Speciális fajtája a „napsugárszauna”, mely a napéhoz hasonló hullámhosszúságú infrasugarakkal melegít.

www.furniturestoreblog.com
Bár több népnél is megtalálhatóak a különböző ősi, rituális, izzasztási módszerek az indián izzasztókunyhóktól kezdve a hagyományos török gőzfürdőig, a hammam-ig, mégis országonként eltérnek a modernkori szaunázási szokások. Míg a skandinávoknál a szauna a társasági élet fontos színtere – például komplett családok hívják meg egymást több napos közösségi izzadásra, melyeket nagy lakomákkal és ivászattal kötnek egybe -, addig a délebbi országokban (de már a németeknél is) a szaunázást inkább szimplán az egészségmegőrzés egyik módszerének tekintik, és társasági életet inkább kávézók teraszán élnek.
További nagy eltérések tapasztalhatók a szeparált vagy koedukált szaunahasználat, a fürdőruha preferálása vagy éppen teljes elhagyása, továbbá ezek minden elképzelhető variációja terén. Míg az északiak (a németektől kezdve) örülnek neki, hogy végre olyan meleg van, hogy minden ruhájuktól megválhatnak (és ezt másoktól is megkövetelik), addig a franciáknál, angoloknál, vagy épp Magyarországon ugyanez közszeméremsértésnek minősül. Míg a japán etikett előírja a meztelenséget, de tiltja a koedukált izzadást, addig Svájc ebben a kérdésben is igyekszik megőrizni semlegességét: náluk minden variáció megtalálható.
Ha szeretnénk otthonra szaunát, akkor az előregyártott darabok és a méretre vágott szaunaépítő egységcsomagok a leggazdaságosabbak. De lényegében mindenből lehet szauna, ami megfelelő méretekkel és szigeteléssel bír. Általánosak a buszokban kialakított szaunák - létezik például Volkswagen kisbuszból átalakított szauna is. Ugyanakkor, lehet konténerből vagy sílift kabinjából is. A helyszínválasztás is lehet fantáziadúsabb, mint a medence partja, a sufni, a pince vagy a gardrób: vannak tavon úszó szaunák, és volt űrszauna a MIR űrállomáson is, tehát a határ tényleg a csillagos ég.
Boross Veronika
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum