Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A gardrób titkai
Minden család szekrényében lapul egy csontváz – tartja az ismert mondás, vagyis mindenkinek van titkolnivalója, rejtegetnivalója. Mi nem a családi titkokat vesézzük ki, sokkal puritánabb dologra készülünk: a gardróbszekrény titkaiba ássuk bele magunkat.

www.farb-punkt.ch
Kezdjük rögtön az elején. Kétfajta ember létezik, a rendszerető és a rendetlen. Az előbbi gondosan összehajtogatja a ruháit, a cipői egymás mellé sorakoztatva pihennek, és mindig csak az évszaknak megfelelő ruhagarnitúra fogadja őt reggelenként, amikor kinyitja a szekrény ajtaját. És hát léteznek trehány, rendetlen emberek, nem is kevesen. Persze a rendetlenségnek is vannak fokozatai… Azt mondják, a zseni a káoszban is megtalál mindent, sőt csak abban. De ha nem vagyunk zsenik, egy idő után biztosan idegesek leszünk, ha a ruhahalmok, cipőhegyek és fehérneműdombok között hiába keressük a kedvenc pulóverünket.

A vékonyabb pénztárcájúak egy kis kreativitással remek gardróbot tudnak saját maguk kiépíteni, és még extra kézügyesség sem kell hozzá. Csupán egy alumíniumváz, papírdobozok, egy polc és egy „lyukacsos” tároló. Úgy tűnik, hogy ma már a ruhatárolás nem egyenlő azzal, hogy a becses darabokat elrejtjük a szekrényben. Ha jobban belegondolunk, miért is kellene rejtegetnünk az újonnan vásárolt holmijainkat? Az akasztós megoldás már csak azért is hasznos, mert így kész összeállításokat pakolhatunk egy vállfára. Az efféle tárolót már néhány ezer forintért megvásárolhatjuk valamelyik lakberendezési áruházban. Ezzel a stílussarkot mint főelemet ki is pipálhatjuk, hiszen már csak egy szimpla faasztalkára van szükségünk, amelyen kedvünk szerint elrendezhetjük a dolgainkat. Ha szeretnénk helytakarékosak lenni, akkor érdemes beszereznünk több tárolódobozt is. Ezek nemcsak hasznosak, mert elférnek bennük a magazinok, könyvek, DVD-k, ékszerek, hanem mutatósak is, hiszen többféle méretben és színben is kaphatóak. Az ilyen minigardrób kialakításához nem kell túlságosan nagy tér, ráadásul néhány ezer forintból megoldhatjuk a rendezkedést, és csak rajtunk áll, milyen külsőt kölcsönzünk neki.
Ma már gyakran találkozhatunk olyan családokkal, akik egy egész szobát tartanak fenn a ruháiknak. Az Amerikából származó megoldás neve „walk in closet”, azaz a bejárható gardróbszekrény. A „ruhaszoba” kialakításakor mindenképpen vegyük figyelembe a következőket: a járható szekrény abból a szükségletünkből eredt, hogy úgy tárolhassuk a lehető legtöbb ruhát – és lehetőleg egy helyen –, hogy a lakásunk tereit ne foglalják el hatalmas, zömök és nem mindig dekoratív ruhásszekrények. Miután alapvető kívánalom, hogy öltözéskor kedvünk (és a várható időjárás) szerint, szabadon választhassunk a ruhatárunkból, a bejárható gardrób a háló vagy a fürdőszoba mellett van a legjobb helyen. A bejárható gardrób igény szerint polcozható, számos fiókmélység biztosítja a tárolandó holmik legegyszerűbb hozzáférhetőségét, a vállfákon az ingek, blúzok, ruhák, zakók úgy sorakozhatnak, mint egy butikban.

Járható szekrény minden lakástípusban kialakítható egy körülbelül három négyzetméteres vagy ennél nagyobb térből, a hálóból leválasztva. Magas belmagasságú lakás esetén kiváló hely lehet bejárható gardróbunk kialakítására a galéria alatti tér, vagy a galériára vezető lépcső aljának beépítése, ám a legpraktikusabb a hálót és fürdőszobát összekötő folyosó kihasználása – ennek segítségével valódi lakosztályt hozhatunk létre magunknak. Minimum 90 centis közlekedőfolyosót hagyjunk a közepén, mert ennél szűkebb helyen a fiókok nem húzhatók ki kényelmesen, illetve nem lehet hozzáférni a vállfára akasztott ruhákhoz, polcokhoz. Jó, ha van benne vagy közvetlenül mellette egy egész alakos tükör is. Ezt célszerű a gardrób ajtajára felszerelni, de tolóajtó esetén lehet maga az ajtó is tükrös falú. A tervezésekor gondoljunk arra is, hogy a ruhatárunk bővülni fog. Ezért a jelenlegi ruhamennyiségnél célszerű 15–20 százalékkal nagyobbra terveznünk a befogadóképességét. Ügyeljünk arra is, hogy a szellőzést igénylő ruhaneműk rácsos kosarú fiókokba kerüljenek, az érzékeny dolgok (például a harisnyák) olyan fiókot kapjanak, amely nem húzza ki a szálat a nejlonból, illetve az akasztós rudakat liftes rendszerrel mozgathassuk le-föl, ami nemcsak a fárasztó nyújtózkodást spórolja meg, hanem a lehető legnagyobb térkihasználást is jelenti. Ne feledjünk el külön fiókot hagyni az ékszereknek, mandzsettagomboknak és egyéb apróságoknak. A gyűrődésre érzékeny sálak és nyakkendők kihúzható rúdra kerüljenek. A gardrób szellőzéséről se felejtkezzünk meg. Szerencsés, ha van rajta ablak, ám ennek hiányában néha nyissuk ki az ajtaját, és jól szellőztessük át. Ruháink friss illatára használhatunk illattast is. Bejárható gardróbunk berendezésének megtervezését legjobb, ha lakberendezőre bízzuk, de a bátrabbak egyedül is belevághatnak!
Gurubi Ági
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum