Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Fényviszonyok a gyerekszobában
A gyerekszobákban minimum háromféle tevékenység zajlik. Játék, tanulás, alvás. Érdemes ezért az ezeknek megfelelő világításokat körültekintően kiválasztani és összehangolni. Persze nem szabad megfeledkeznünk a gyerek életkori sajátosságairól és a tevékenység fizikai hátteréről sem.

A pár hónapos kisbabák szemét például még zavarja a bántóan erős fény, de a fényforrás nélküli sötét szobában sem érzik jól magukat. Számukra a legmegfelelőbb a diszkrét szórt fényt árasztó fali lámpa vagy a fényerőszabályozós kapcsolóval ellátott mennyezeti lámpa. Jó szolgálatot tehet az anyukáknak a pelenkázó közelében elhelyezett lámpatest is. Ezt érdemes már eleve úgy kiválasztani, hogy később, áthelyezve a szoba egy másik szegletébe más tevékenységre is használható legyen. A gyerekek imádnak például „kuckózni”. Akár játékról, akár meseolvasó helyről legyen szó egy falra szerelt vidám, színes a gyerekszoba berendezéséhez illeszkedő falilámpa remek hangulatot tud kialakítani a gyerekbirodalomban. Ma már mindenféle formájú, színű, alakú lámpát beszerezhetünk. A fiús szobákba autót, repülőt, léghajót, bohócot ábrázoló lámpatesteket, a lányos szobákba rózsaszín virágos, babás, tündéres lámpatesteket álmodnak manapság a designerek. A legnépszerűbbek mégis az égitesteket formázó fényforrások, mint a nap, a hold, a csillagok. Még eredetibbé tehetjük ezeket a plafon kékre festésével illetve a lámpatestek lelógatásával. Jó kézügyességgel megáldott szülők még a bolygók kicsinyített mását is elkészíthetik beköltöztetve a világűrt így a gyerekszobába.
A kisgyerekek többsége fél egyedül a sötétben. Okos, fantáziadús tervezők nekik fejlesztették ki konnektorba dugható miniatűr éjszakai fényeket, amelyek kis fogyasztásuk és minimális tompa fényüknek köszönhetően akár egész éjszaka világíthatnak. Környezettudatos szülők ma már napelemes éjszakai fényt is választhatnak, amely nappal begyűjti a fényt, éjszaka pedig világít.
A gyermekek növekedésével változik a gyerekszoba berendezése is. Az íróasztallal együtt megjelenik a iskoláskorúak szobájában az asztali lámpa is. A tanuláshoz használt lámpa legfontosabb ismérve, hogy stabil legyen, direkt irányított fényt adjon és a lámpafejnek ne csak a magassága, hanem az iránya is változtatható legyen. A lámpa elhelyezésénél mindig vegyük figyelembe, hogy melyik kezével ír a gyerek. A lámpának ugyanis mindig az ellenkező oldalra kell kerülnie, mert csak így tudja rendesen megvilágítani a könyvet.
Miskei Orsolya
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum