Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
FENG SHUI - A hálószoba
Ez azonban nem csupán a belső lakberendezés eszköze. Témaköre nem korlátozható csupán az otthoni vagy irodai bútorokra és azok elrendezésére. Mindazonáltal a szabályos szögek, az ajtók, ablakok elhelyezése, bizonyos színkombinációk, a bútorok különböző elhelyezése elősegítheti vagy éppen akadályozhatja a minden dolgot körülvevő, alapvető energia - más néven csi - állandó, folyamatos áramlását lakóhelyünkön és munkahelyünkön egyaránt.

Mivel az emberek életük egyharmadát alvással töltik, és mivel a jótékony alvás egyike a jó egészség legfontosabb jellemzőinek, érdemes kiemelt figyelmet fordítani hálószobánk megtervezésére.

Fontos szem előtt tartani, hogy a hálószobában nem mindenki visel pizsamát, így azt célszerű puha kárpit és szőnyeg együttesével berendezni, amihez fabútor társul. A fém túlontúl durva és kemény a hálószobához. Másik lényeges dolog, hogy meghatározzuk az ágy helyzetét az ajtóhoz, ablakokhoz, falakhoz viszonyítva.

AJTÓ: A feng shui elmélete szerint fontos, hogy azonnal, még az ágyból láthassunk mindenkit, aki belép. Ha az ajtó az ágy fejére vagy mögé nyílik, az ajtóból áramló, erős energia betegséget okozhat.

ABLAK: Az ágyat csendes, biztonságos és huzatmentes helyre kell tenni. Kínában úgy hiszik, az ablak felől jövő hűvös áramlás még az egészséges embereknél is fejfájáshoz vezet. Akik kénytelenek az ágyat az ablak közelébe tenni, a következő útmutatóban némi segítséget találnak arra nézve, milyen a megfelelő távolság az ágy és az ablak között.

1.Délkeletre néző ablak esetén: 1 méter

2.Északnyugatra néző ablak esetén: 2 méter

3.Ablak, alatta fűtőberendezéssel: 1 méter

4.Ablak, alatta légkondicionálóval: 2 méter

5.Ágy, baldachinszerű körfüggönnyel: 1 méter

6.Ágy, baldachin nélkül: 2 méter

FALAK: Az ágyat lehetőleg úgy helyezzük el, hogy az fejtámlájával a falnak támaszkodjon. Ez az ott alvónak erős és biztonságos csít biztosít. Ha ez nem megoldható, akkor törekedjünk arra, hogy ágyunk egyik oldalával támaszkodjon a falnak, így a falnak támaszkodó oldal adhat biztonságérzetet. Semmiképp ne tegyük az ágyat a szoba közepére! Ezt az elhelyezést a feng shui lebegőnek tartja, ami labilis légkört és szorongást eredményez a hálószobában.

A hálószoba bútorzatában - gyakoriságát tekintve - az ágy után a toalettasztal következik. E tárgy jelentéskörét kiterjeszthetjük a hagyományos fésülködőasztalokra, az alacsony, fiókos szekrényekre és hasonló bútorokra is.

TOALETTASZTALOK: Ezeket nem szabad közvetlenül az ágy fejénél elhelyezni, mert megszakíthatják a szoba csíjének áramlását, így az nehezen jut az ágyban fekvő személyig. A legtöbb pipereasztalhoz tartozik tükör. Ha ilyen, tükörrel ellátott pipereasztalunk van, olyan irányban helyezzük el, hogy a tükör ne nézzen az ágyra. Annak agresszív energiájáról ugyanis azt tartják, hogy befolyásolja az egyén közérzetét, és kárt tesz a kapcsolatokban, ezért nem szabad, hogy az ágyban fekve lássuk tükörképünket.

FEJTÁMLÁK: Azok számára, akik egészen finomra kívánják hangolni hálószobájuk csíjét, lehetőség van arra, hogy saját elemüknek megfelelő fejtámlát válasszanak ágyukhoz. Saját elemünk meghatározása többféleképpen is lehetséges. Egyik legjellemzőbb módja a születési év szerinti meghatározás.
Kapcsolódó cikkek:
•  FENG SHUI - Bevezető
•  FENG SHUI - Bevezető 2.
•  FENG SHUI - Gyerekszoba
•  FENG SHUI - A konyha és az étkező
•  FENG SHUI - A nappali
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum