Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A konyha mint gazdagság- és boldogságmérő
Európában a konyha a családi fészek jelképe. Ahol a háziasszony főz, ott tartózkodik a legtöbb ember: a családtagok, a vendégek. Kialakítása fontos, hiszen szimbolikus értelemben a háztartás egészségét és jólétét szimbolizálja.

A feng shui – az ősi kínai térrendezés művészete –, amely az ősi kínai császárok féltve őrzött titka volt, nagy hangsúlyt fektetett a konyha művészetére. Nemcsak az ízek harmóniájára és változatosságára ügyelt, hanem a konyha kialakítására is. Természetesen a mai konyha szempontjai teljesen mások, mint a több száz évvel ezelőtt kialakítottaké, de több elrendezési alapelv ma is érvényes.

http://decor-ideas.com/
Tippek konyhára:

• A gáztűzhely égőfejeinek száma jelzi a család anyagi jólétét. Minél több a fej, a család annál szerencsésebb az anyagiak terén. Ezért minden égőfejet egyenlő arányban használjunk, ha egy elromlik, az azt jelzi, hogy a családot anyagi kár érheti, jó lesz vigyázni.

Lehet tükröztetni is a tűzhelyet, ami annyit jelent, hogy megduplázzuk az égők számát. Ezzel szimbolikusan megkettőzzük a jólétünket is. Ezért jó ötlet tükröző felületet tenni a tűzhely mögé, ahol erre lehetőség van.

• A gáztűzhely kedvezőbb az elektromosnál, hiszen az étel több tűzenergiát nyer. Így finomabb, energiával telibb.

• A feng shui energiaáramlásról beszél – a konyha esetében ez azt jelenti, hogy a szakács kezéből átmegy az energia az ételbe. Ezért fontos, hogy a szakács főzés közben lássa a konyhába bejövőt. Ellenkező esetben elfűszerezheti az ételt, amit a család nem jó kedvvel fogyaszt el. Ha a kialakítás olyan, hogy háttal állunk főzés közben a konyhaajtónak, egy fényes, tükröződő felületű dolgot keressünk magunk előtt, amelyben látjuk a hátunk mögötti mozgást. Ha nincs ilyen felület, tegyünk fel egy kis bagua tükröt a falra. A bagua tükör egy egyenlő oldalú, nyolcszögletű tükörforma, amely a feng shui szerint szerencsés.

• Azokban a konyhákban, ahol a szakács kényelméért a főzőhely egy központi szigetet képez, ott kevesebb energiát tartalmazó, ennélfogva kevésbé tápláló étel készülhet, hiszen a szakács minden oldalról ki van téve a várakozó étkezni vágyók „támadásának”.

• A konyhai tűzhely és sütő hangsúlyos energiatípust képvisel. Fontos, hogy figyelemmel tervezzünk meg minden olyan hálót, amely közös falon osztozik a konyhával. Az ágynak távol kell lennie attól a faltól, ahol a főzőalkalmatosságok találhatók.

• A feng shui elmélete ellenzi, hogy a tűzhely és a mosogató egymás mellé vagy egymással szembe kerüljön. A mosogató a Víz elemet képviseli, a tűzhely a Tüzet. (A filozófia szerint az öt elem: a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz többek között színeket és anyagokat is jellemeznek). Ez a két, egymást romboló elem, azaz a Víz és a Tűz – közel egymáshoz – diszharmóniát teremt, azaz feng shui szerint vitát gerjeszt a konyhában. Figyeljük meg, ha ilyen elrendezésünk van, vagyis a tűzhely mellett van a mosogató, akkor a konyhában több lesz a hangos szóváltás.

• Baljós dolog, ha egy konyha ajtaja a hálószoba-, illetve a fürdőszobaajtóra néz. A hálószobára néző konyhát balszerencsét hozónak tekintik, mert a hálóba bejuthat a főzésből származó füst, ez pedig megzavarja az álmot, és szagokkal szennyezi az ágyneműt.

Szilvásy Judit
okl. mérnök, feng shui szakértő
az Első Magyar Feng Shui Centrum vezetője
www.fengshui.hu, www.fengshuibolt.hu

Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum