Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Stíluselemek spanyol módra
Napjaink formatervezése nem más, mint a jövő formatervezése. Az emberek egyik oldalról igényesebbé váltak a lakókörnyezetükkel szemben, természetes elvárásuk, hogy otthonuk oly módon legyen egyedi, hogy mindeközben a dizájn ne legyen észrevehető.

A másik oldalról megközelítve a bútortervezés meghatározói a dizájnerek, az általuk előállított bútorválaszték az önkifejezésük tárgyiasult formája. A bútortervezés ezért a dizájn egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. A spanyol tervezők több irányvonalat is képviselnek. Például a vérbő, spanyol szellemiséget, de munkájukat a funkcióközpontúság is jellemzi. A neves spanyol művészek, Frederic Amat, Mario Eskenázi, Antonio Miró, Jaime Hayon, Javier Mariscal, Patricia Uriquiola, Eliana Gerotto, Jorge Pensi, J. Tressera igyekeznek kielégíteni a fogyasztók igényeit.

Forrás: www.dezeen.com
A spanyol bútortervezés kettősséget képvisel mind a megjelenő formákban, mind a felhasznált színekben. A nagyobb méretű bútordarabok, ülőgarnitúrák, szekrények fehér és bézs árnyalatai szép kontrasztban állnak a már-már feketébe hajló sötétbarnával. A formai kettősség abban nyilvánul meg, hogy amíg a nagyobb bútordarabokat a tiszta vonalvezetés, egyszerűség és funkcionalizmus jellemzi, addig a kisebb darabokat dinamikus alakzatok, mozgalmas minták, organikus, virágmotívumok alkotják. Ez a fajta kettősség jól megfér egymás mellett. Az alapvetően minimálstílusú bútorok jól érvényesülnek a tágas terekben. A szögletes formák keretet és korlátot adnak a dinamizmusnak. Ezzel a kettősséggel azt érik el, hogy az enteriőr rendezett, otthonuk mindig változatos, közvetlen környezetük mindig érdekes hatású.

Forrás: www.greatinteriordesign.com
A spanyol dizájn a fiatalok életéhez igazodó, elsősorban kényelmi funkciót szem előtt tartó irányvonalat képvisel. Mi sem tükrözi mindezt jobban, mint a Patricia Uriquiola által tervezett mindenféle kényelmi pozíciót lehetővé tevő ülőgarnitúra. A nappali ülőgarnitúrája a minimalista stílust követi. Az ülőfelület alacsonyabb az átlagosnál és kényelmes éjszakai fekhellyé alakítható, az elemek egymáshoz képest elforgathatók, tetszés és használat szerint könnyen variálhatók.

A Canasta kerti bútorok, amelynek tervezője ugyancsak Patricia Urquiola, klasszikus kosárfonásra emlékeztetnek, mégsem tükröznek nosztalgikus hangulatot. Az abszolút modern bútorokon a fonott részek gyönyörű geometrikus mintázatot alkotnak. A kényelem pedig számtalan párnával fokozható.

Forrás: www.dezeen.com
A karakteres bútordarabok jól mutatnak a letisztult, spanyol minimalista enteriőrben. Néha elegendő a hatás fokozásához egy különleges, a megszokottól eltérő szék (ld. Crinoline szék) választása, egy díszes ágytámla vagy egy szokatlan formájú szőnyeg. Mindezekkel egyedivé tehetjük a belső teret. A szőnyeg, amely egyfajta bútorként szolgál, az ellazulás terepe, ezért anyagában is ezt követi: kényelmes és puha. A hagyományos szögletes forma már a tegnapé, a technikai újításoknak köszönhetően (rátétek, hímzések) bármilyen formát ölthetnek.
Ez a fiatalos spanyol stílus szorosan összefonódik a divat világával, és akárcsak az öltözékünkben, az otthonunkban is az egyéniségünket tükrözik.
Kalóczkai Mariann
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum