Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
¡Viva España! – spanyol életérzés otthon
Mindig is inkább a meleg, a déli és a napsütéses vonzott, ellentétben a hideggel, az északival és esőssel. Előbbi és utóbbi három fogalom nem feltétlen függ össze a valóságban, az én fejemben majdnem mégis egyek. És előbbiek nagyon vonzóak, így igyekszem a lakásomba is becsempészni belőlük egy leheletnyit valamilyen módon.

Hogy ezt hogyan teszem? Nem nehéz! Lelki szemeim előtt megjelennek a déli lankák, ahol narancs és citrom terem a méregzöld levelű fácskákon, ahol szinte vibrál a levegő a hőségtől. Látok csodás épületeket és tengerpartot, hófehér, csipkézett falakat, amelyeket még a mórok „hagytak itt”, és bájos, kéken fénylő mozaikokat, belső, zöldellő udvarokat, vöröses terméskő kockákat a lábam alatt. Megjelenik a kovácsolt vas, a kerámia, a faragott fa és a textil. Utazom térben és időben.

Forrás: www.germes-omline.com
A spanyol bútorok komoly darabok – a régi, antik ágyak, asztalok és szekrények súlyosak, díszesek és különlegesek, de léteznek filigrán, áttört kiegészítők is. Az újak szintén rendhagyóak, és megfelelnek a legújabb trendeknek, ugyanakkor egészen mást közvetítenek. A lakásom hangulata inkább a régebbi formavilághoz közelít, hiszen sokkal meghatározóbbak stílusban ezek a tárgyak, mint a legújabbak, ahol a kimondottan délies jelleg kicsit talán háttérbe szorul, vagy nem jelenik meg annyira erőteljesen. A modern alapbútorokat nem cseréltem le, mert az egész teret nem tudom berendezni valódi déli székekkel és kanapéval. Se pénzem, se igényem nincsen erre. Arra azonban van, hogy ezt az adott, viszonylag egyszerű berendezést feldobjam egy kis andalúz hangulattal.

A kanapé és a fotelok esetemben fekete bőrrel kárpitozottak, a padlóburkolat natúr színű, a bútorok feketék, és teljesen egyszerű formájúak: komódok, kisszekrények, polcok. A fal törtfehér, az ablakok kerete fa. A függönyök egyszínű püspöklila selyemből készültek saját kezűleg. A napfény sejtelmessé válik, ha ezen szűrődik át, és kellemes színt ad a szobának. A párnákon és a szőnyegen köszön vissza a függöny színe. Előbbiek barokkos mintáikkal „mozgatják meg” kicsit a kanapét, utóbbi pedig halványabb változatban terül el puhán és békésen a talajon. Beszereztem egy-két kislámpát és egy állólámpát, amelyeknek rizspapír felülete színes (lila, sárga, narancs), ezekkel este variálok természetesen. Megvadíthatom ezzel közvetlen környezetemet. Az egyik sarokban egy modern paraván segít elfeledni, hogy egy panelrengeteg közepén vagyok, a másik sarokban pedig egy gitár selymes sárgás-barna ívei, hogy könyvelőként dolgozom, és másnap is kelnem kell, akkor is, ha kint szakad az eső. A polcokon, a könyvek mellett gyertyatartók és legyezők segítenek megtartani a lelki egyensúlyomat. Textil- vagy falapocskáik színeikkel, formáikkal elbűvölnek.

www.justmorocco.com
Ha tetszene a spanyolos belső tér, döntsd el, hogy a nyáriasabb, könnyedebb stílust választod kisebb bútorokkal vagy a régiesebbet, komolyabbat terebélyesebb kiegészítőkkel. Mindez attól is függ, hogy melyiket engedi meg „élni” a lakás mérete. Borítsd le vagy kárpitoztasd át ülőbútoraidat vörösre, esetleg lilásra vagy narancsosra, ha a feketét annyira nem kedveled. Dobj sok-sok párnát a kanapéra. Itt már előjöhet azért némi fekete vagy bordó. Káró-, bubi-, esetleg rombuszmintás anyagokkal (szatén, selyem, plüss) is variálhatsz, varrhatsz díszes gombokat is a párnákra. Függönyeid lehetnek visszafogottak is, de ragyoghatnak, mint az organza, esetleg súlyosan eshetnek, mint a bársony. Ha illik a meglévő bútorokhoz, beszerezhetsz egy-két kovácsoltvas virágtartót, polcocskát, gyertyatartót és asztalt. A falakon jól mutathatnak olyan képek, amelyek flamencotáncosokat, mediterrán kikötőt, gitározó amorózót ábrázolnak, de ha ezeket giccsesnek tartod, akassz a falra kasztanyettát vagy gitárt. Vagy fess magad olyan képet, amely illik a szobád hangulatához. A padló lehet parketta és kő. Még ha laminált, akkor is meg lehet bolondítani varázsos színű szőnyeggel vagy csak egy egyszínűvel. Ha hidegburkolat, akkor pedig jól mutat a terrakotta, a bézs, a vörös és a hófehér is, illetve a felületét tekintve a márványos, a matt és a rusztikus is. Természetesen a modernebb stílusban is utazhatsz – ötleteket színekre és formákra Gaudítól lophatsz.

Ha még turbóznád a dolgot, bolhapiacon szerezz be díszes szekretert, kis dobozokat fából, esetleg egy nagy faládát, amely patinásan elférhet az egyik fal mellett, sok mindent elnyel és frankó ülőalkalmatosság is. A falra Dalí- és Picasso-reprókat tegyél, Velázquez némileg furcsán hatna… Az erkélyen nőhet egy fantasztikus leander, a szobában vörös virágú hibiszkusz. Néhány CD-t mindenképp tarts otthon, hogy a hatás teljesen audiovizuális legyen, no és ha szerencsés vagy, egy andalúz macsó hozza majd be neked az igazi spanyol sangríát. ¡Adios!
RR
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum