Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Baba az ágyban
Ha babavárás előtt áll a család, előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor ki kell választani a számos változatból azt az egy kiságyat, amelyet majd a kicsinek szán a szülőpár. De melyik lehet a megfelelő, és milyen pelenkázó dukál hozzá?

Először is leszögezhetem, hogy nem biztos, hogy a legdrágább, de az sem biztos, hogy a legolcsóbb a tökéletes termék. Az ár legyen a második tényező, ugyanis érdemes elsőként azt kitalálni, hogy egybeépített vagy különálló bútort szeretne a vásárló (pelenkázó + ágy), hogy kivehető rácsost vagy fixet, illetve színeset vagy natúrt. Mindez függ attól, hogy tervez-e a család még testvérkét, mekkora a szoba mérete, ahol a bútorokat elhelyezi, és hol helyezi el tulajdonképpen.

Ha külön kisszobája lesz a babának, akkor is a legjobb megoldásnak a külön pelenkázó és rácsos ágy tűnik, hiszen így bármikor változtathatunk a berendezésen, illetve elkerüljük azt az esetet, hogy a növekvő bébi átmásszon a pelenkázóra, onnan meg ki tudja, hová. Ha mégis az egybeépített változat tetszik meg a szülőknek, akkor jó előre meg kell tervezni a berendezést, mert ezek a bútorok nagy helyet foglalnak el. Ezek általában szép, jól megmunkált darabok, azonban ha jön egy testvér, vagy már nagyobbak a gyerekek, nem tarthatjuk meg a komód-pelenkázó részt, pedig lehet, hogy jó szolgálatot tenne.
A rácsos ágy ott legyen, ahol a pelenkázó. Ha a hálóba szeretnénk, hogy babánk a közelünkben legyen, akkor a pelenkázó is jó, ha ott van valahol. Ha ez nem megoldható fizikailag, vagy a partner nem szeretné, ha a háló babaszobává válna, akkor érdemes beszerezni egy bölcsőt vagy egy mózeskosarat az első pár hétre. Így nem kelt olyan hatást a dolog, mintha innentől hárman birtokolnák a hálót, mégis van mód arra, hogy az anya és a csöppség egy ideig a megfelelő közelségben, mégse egy ágyban alhasson.

A rácsos ágyak nagy része már átalakítható. Jobb ötlet 60 x 120-as méretűt venni, amelynek az oldala levehető. Amíg nagyon pici a baba, addig rácsvédővel óvhatja meg az anyuka a picit a rácson a fejét átdugós játéktól, később pedig lejjebb szerelhető a fekvőfelület, hogy ne mászhasson ki belőle a gyermek. Ha pedig már nem kell tartani attól, hogy valami veszélyeset csinál, az egyik oldalsó rács többnyire egyszerűen eltávolítható. Ha pedig ezt is kinőtte, akkor jöhet a hosszabbítható heverő, amelyet akár kamaszkoráig használhat…
Itt még azonban nem tartunk. A pelenkázóra visszatérve: a legfontosabb, hogy strapabíró legyen, ahogyan a kiságy is. Jó, ha akkora felülettel rendelkezik, hogy a sarkában vagy a falnál levő oldalánál elférjen rajta a popsikrém, a púder és mondjuk egy pelenka. Fontos és jó szolgálatot tesz, ha normál méretű pereme van, tehát nem gurul le róla akadály nélkül a baba. Természetesen a perem nem óv meg semmitől, mégis jó, ha valamelyest megállítja a forgolódó picit. Nem baj, ha nincsenek vékony, éles részei, és az sem probléma, ha esetleg lekerekített. Előnyös olyan pelenkázót választani, amely alatt található egy-két polc vagy fiók. De ha nagyon pici a szoba, akkor kapható ma már a rácsos ágyra is fixálható változat, amelynek csak az a hátránya, hogy állandóan le-fel kell pakolni, és természetesen nincsen tároló felülete.

Léteznek görgős kiságyak és pelenkázóasztalok, amelyeknek kerekei rögzíthetők. Könnyen mozdíthatók, de nem valószínű, hogy szükség van arra, hogy rendszeresen áthelyezzük ezeket a berendezéseket valahova.
Ami pedig a színeket illeti, nyugodtan vehet a szülő vad színekkel lefestett darabokat (de inkább ne saját maga fesse) és natúrt is. Előbbi aranyos lehet, élénk és bababarát, utóbbi szép, igényes és egyéb dekorációkkal élénkíthető, hiszen a csecsemők és a gyerekek is szeretik az alapszíneket, a nagyobb mintákat, a vidám árnyalatokat, persze túlzások nélkül.
SzS
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum