Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Függönyvarázs
A lakóteret a lágy esésű anyagok hangulatossá teszik, megtöltik melegséggel. Kevés dolog van, ami olyan pazarul feldíszítené lakásunkat, mint néhány gyönyörű függöny.

Belépve egy szobába, tekintetünket először a világos felületek vonzzák, első pillantásunk az ablakra és annak köntösére, a függönyre esik. Ezért is érdemes figyelnünk arra, hogy stílusban, színben harmonizáló függönyöket és sötétítőket válasszunk.

Az esztétikai élmény mellett legalább olyan fontos a függönyök gyakorlati haszna is. Függönyválasztáskor alaposan végig kell gondolnunk, hogy mit szeretnénk, mi az, amire megoldást keresünk. Sötétíteni akarunk, vagy a fény szűrésére törekszünk? A lakást kívánjuk díszíteni vagy a hideg ellen védekezünk? A külvilág kizárása a célunk, vagy talán a szobából szeretnénk gyönyörködni a házat körülölelő kert látványában?

Hangulatos összhatás: légies muszlin vagy díszes selyembrokát?

A textíliák világában a divathatások ugyanúgy hódítanak, akárcsak az öltözködésben. A választásunk olykor néhány pillanat műve: meglátjuk és megszeretjük. Döntésünk ne legyen véletlenszerű! Érdemes mérlegelni választásunkat, mivel a textilek alapvetően meghatározzák lakásunk hangulatát.

Vásárláskor többnyire már berendezett térhez keressük a megfelelő anyagot, fontos szempont, hogy antik vagy stílbútorokhoz ne válasszunk modern mintájú függönyt. Éppúgy rombolja az összhatást, ha modern berendezésű térben használunk túldíszített selyembrokát vagy bársonysötétítőket.

Tapasztalt eladók ajánlják, hogy a kiválasztott textíliát szemléljük meg alaposabban természetes fénynél is, mert előfordulhat, hogy így már nem is tűnik olyan szépnek, mint amilyennek első pillanatban láttuk. Amennyiben vizsgálódásunk után is a kiszemelt függöny mellett döntünk, ne felejtsük el átgondolni, hogy könnyű vagy nehéz kelmét szándékozunk vásárolni. Az átlátszó függönynek is alkalmazkodnia kell a többi textíliához, a sötétítőhöz, a tapétához, illetve a fal színéhez, a szőnyeghez és a bútorszövethez. A könnyű, vékony, légies hatású anyagok, mint a muszlin, a selyem, a csipke, a pamut a fény szűrésére alkalmasak, és levegőssé is teszik a helyiséget.

A sötétítő függönyök és drapériák a fényáteresztőket egészítik ki. A nehéz, sűrű szövésű anyagok a helyiség sötétítésére alkalmasak. Ezek anyaga általában gyapjú, selyemdamaszt, velúr, plüss és bársony. Kiválasztásuknál mindig az anyag hosszirányában kell kérni a függöny magassági méretét. A sötétítő függönyöknél legalább 50-100 százalékos redőzéssel számoljunk.

A textil mintája is sokat nyomhat a latba. Minél nagyobb, annál óvatosabban kell bánni vele, hiszen a nagy formák kicsinyítik a teret, ezért csak tágas szobákban ajánlott a nagy mintájú textilek használata. A kis helyiségekbe inkább semleges vagy apró mintás függönyt tegyünk. Nem szabad megfeledkezni a kiválasztott anyag színéről sem. Olyan szobába, ahol kevés a napfény, jól mutat a világos, meleg árnyalatú textil. Érdemes odafigyelni arra, hogy a színek ne legyenek erősek, mert kisebbnek mutatják a teret.

A legtöbb textiláruházban és –üzletben a vásárlást mintakönyvek segítik. Igaz, nem könnyű egy kézhez kapott kisméretű textildarab alapján megítélni, hogyan hat majd ugyanaz az anyag nagyobb felületen. Mindig a függöny mintája legyen a domináns, a lakásban található többi textil pedig ehhez alkalmazkodjon, ennek rendelődjön alá. Ha ez már nem megy, úgy válasszunk egyszínű függönyt.

Amennyiben későn jövünk rá, hogy rosszul döntöttünk, mert túl mintás vagy élénk színű anyagot választottunk, akkor terítsünk egy megnyugtató hatású textilt ülőgarnitúránkra, az ellensúlyozza függönyünk tolakodó színvilágát.

Szemügyre kell vennünk az ablakot és a szoba építészeti adottságait, ahová a függönyt tesszük. Egy jól választott textíliával korrigálni lehet egy esetleges rossz adottságú szoba előnytelen tulajdonságait. Nem mindegy, hogy régi építésű, nagy belmagasságú vagy esetleg alacsony, netalán lakótelepi a lakás. A nagy belmagasságú régi házak osztott ablakain jól megférnek a többi lakástextillel harmonizáló nehezebb függönyanyagok, sötétítők is. Alacsony szobába ajánlott a hosszító hatású, karcsú függöny. Egy lakótelepi szoba plafonjára legcélszerűbb a sín, amelyen keskeny függöny fut.

El kell gondolkodnunk azon is, hogy merre nyílik az ablak, található-e fűtőtest alatta. Amennyiben igen, ha lehet, ne takarjuk függönnyel, hogy a felszálló meleg szabadon áramolhasson. Célszerű az ablakpárkányt meghaladó mennyezeti karnissal a fűtőtest síkja elé, annak magasságáig vezetett függönyt vagy textilrolót használni – tanácsolják ebben az esetben a szakemberek.

Tipp: kisméretű ablakon nem mutat jól a nagymintás függöny, illetve nagyméretű ablakra nem illik az apró mintás anyag. Még ha odaillőnek tűnik is, akkor se használjunk kis térben nagymintás anyagot, mivel az tovább csökkenti a szűkösség érzetét.
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum