Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
A szomszéd háza mindig zöldebb – Ökoházak
Egy ökoháznál alapfeltétel, hogy természetes módon illeszkedjen a környezetébe, és harmonikusan tudjon együtt élni vele. Nagyon fontos a természetes eredetű anyagok használata, és azok kombinációja a funkcionalitás és az esztétikum figyelembevétel. Ez ideális esetben olyan építészeti változatosságot eredményezne, hogy ugyanúgy nem lenne két egyforma ház, mint élőlény sem. Sajnos még nem járunk a fejlődésnek ilyen fokán, de már az is haladás, hogy elkezdték a panelházak energiatakarékosabbá tételét.

Forrás: www.monster-munch.com
Az első és legfontosabb lépés egy ökoház építésekor a megfelelő elhelyezés és tervezés – ennek fő célja, hogy minimalizálja a környezeti hatásokat, és maximalizálja a fenntarthatóságot. Az ipari forradalom, a tömegtermelés és az ebből fakadó mérhetetlen pazarlás megindulása előtt még minden ház ökoház volt. Az embernek még nem volt más választása, mint a helyi, természetes anyagok használata, és ha túl akarta élni a környezeti hatásokat, kénytelen volt a körülményeknek megfelelően építkezni. Érdemes megfigyelni, hogy például az ősi, kínai feng shuit sem pusztán ezoterikus szeszélyek, sokkal inkább praktikus megfontolások alakították, így nem véletlen, hogy olyan nagy jelentőséget tulajdonít a lakóhely tájolásának. Például könnyen belátható, hogy kellemesebb, ha egy ház tóra néz, hátulról pedig egy hegy védi, és nem fordítva – aki pedig ártérbe építkezik, az magára vessen.
A tradicionális japán házak az ökootthonok ősi példái: olyan organikus anyagokból épülnek, mint a fa és a papír, a belső terek igény szerint alakíthatóak, és könnyen fenntarthatóak – elég elhúzni a válaszfalakat, és mint a jó telefonfülkéket, kisöpri őket a szél. A régi magyar építészet is természetes módon volt környezetbarát és fenntartható – a klimatikus viszonyoknak megfelelően használt vályogtégla vagy döngölt fal megtette a magáét: nyáron hűtött, télen fűtött. Jó hőszigetelő még a házfalra futtatott borostyán, esetleg az izlandi területeken elterjedt és a hobbitoknál is népszerű gyepszőnyeg a tetőn.

Forrás: www.atlanticpixel.com
A tökéletes ökoház az autonóm ház, ahol nulla a rezsi, mert teljesen önellátó. A jól tájolt, hatalmas ablakain beáradó fény feleslegessé teszi a nappali villanyhasználatot. Kiváló szigetelése nyáron hűvösen tartja a házat, télen pedig bent tartja a napkollektorokból nyert hőt. Villamosenergia-ellátását megújuló energiaforrásokból szerzi – napenergiából, szélenergiából, esetleg vízenergiából vagy biomasszából (a négy ismert elem után talán fura, de ötödik elemként az alkohol is megújuló energiaforrás, még ha néha nem is úgy tűnik…). Az ökoház vízellátása sem pazarló: lakói nem értékes ivóvizet, hanem inkább esővizet használnak a mosáshoz és a vécéöblítéshez. Vagy a vízöblítéses vécé helyett egyenesen komposztáló vécét használnak, amelynek tartalma a konyhai hulladékkal kiegészülve kemikáliák által überelhetetlen trágyává nemesedik. Az ökoház lakói próbálják minimalizálni szennyvíz- és hulladéktermelésüket: előbbit házi szennyvíztisztítóval, utóbbit pedig szelektív szemétgyűjtéssel, tudatos vásárlással vagy egyszerűen azzal, hogy nem hordanak haza annyi szemetet abból a csúnya gonosz fogyasztói világból.
Jó tudni, hogy gyakran hajlamosak eltúlozni az ökoátállás költségeit – főleg az érdekelt építési vállalkozók. Érdemes ezért alaposan utánajárni a témának, mert ezek a költségek hosszú távon mindenképp megtérülnek. Tehát akinek nem okoz nehézséget kimondani például azt, hogy „szolárhőtároló puffertartály” vagy „nádgyökérszűrős szennyvíztisztító”, az ne habozzon, még ma rendelje meg a maga komposztaprítóját vagy biobrikett tüzelésű kandallóját.
Boross Veronika
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum