Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Veszélyeztetett, de még élő, virágzó múzeum
A székelyföldi Sütő család a XVI. század közepén már asztalossággal foglalkozott, ami azt jelenti, hogy az asztalos, bútorfaragó, -festő dinasztia egyidős az erdélyi tordai országgyűlésen kimondott, a korabeli Európában egyedülálló vallási türelmet hirdető törvénnyel. A csaknem fél évezreden átívelő családi vállalkozás ma is virágzik. A műfaj, a technikák, az ízlés apáról fiúra öröklődött, és ha Sütő Leventének vagy fivérének, Gábornak a fia is folytatja a szakmát, akkor az élő bútorasztalos-múzeum tovább virágzik a műholdak és a Marsra szállás korában is.

Az egy csavarhúzóval összeszerelhető bútorok és a PVC korában a Sütő-féle festett szekrények és bölcsők a középkori múltba varázsolnak. Illyés Gyula remek szociográfiájában a kiegyezés kori puszták népe is hasonló bútorokat használt, nehéz és mégis gazdag életük emlékei idéződnek a mívesen, nagyszerű arányérzékkel felépített és megfestett ládákról, saroktékákról. Tapasztalt tudásukat és sokszínűségüket bizonyítva 1840-ben ők festették a Hargita megyei oklándi templom virágos karzatkazettáit.

A multikultúrában élő, a múlt kultúrájára is érzékeny, művelt nagyvárosi ember szemében a Sütő család életműve kikerülhetetlen. Hazánk történelmének kevés számú, élő tanúi között olyanok ők, akik már évszázadok óta a szakmájuk elitjéhez tartoznak. Így nemcsak a székely népibútor-művészetet követhetjük nyomon az alkotásaikon keresztül, hanem sajátosan azt, ami a korabeli színvonal maximumát képviseli. Azt a ma is élő filozófiát, amelyet a kortárs iparművészet bárhol a világon sikeresen alkalmaz, integrál a magas technológiájú belső- és külső építészetben. A székely faipar eleganciája a Makovecz-épületeken is alapvető, és a nemzetközi versenyszférában is magas árfolyamon jegyzett hungarikum.

A Sütő dinasztia olyan – bármilyen morbidnak tűnő is a hasonlat –, mint az esztelen emberi pusztításnak kitett, kihalásra ítélt állatfajok, a bálna, az orrszarvú, a csimpánz. Nem lenne jó, ha nélkülük kellene leélni az életünket.
Gurubi Ágnes
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum