Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Bényei István és a komplex gondolkodás
Bényei István építész, iskolái alapján építésztervező szakmérnök (Ybl Miklós Műszaki Főiskola 1993–1995), magasépítő mérnök (Ybl Miklós Műszaki Főiskola 1987–1991), táj- és kertépítő (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, 1991), de tanulmányokat folytatott a grazi Technische Universität Építész Karán is (1992–1994).

Az alkotó táj- és kertészépítészként nem dolgozott, de a munkája nem csak az építészetben merül ki. A tervezés nála a „kerítéstől kerítésig” tart. A tervezés folyamatát egy egységként kell kezelni, amibe beletartozik a belsőépítészet és a tájépítészet is, hiszen a koncepció mindezekkel együtt lesz teljes, így alkot egy nagy egységet.

Fotó: Kaczúr György
Bényei István 1996-ban barátjával, munkatársával, Héder János bútortervező-belsőépítésszel alakította meg az Inarchi formaképző műhelyirodát, amelyből 2003-ban alakul meg a B13 Építőművész Kft. A B13 tervezőműhely által elkészített tervezési munkákat meghatározza saját ideológiájuk, amit minden munkájukban szem előtt tartanak: építészet, belsőépítészet, design és kerttervezés egymáshoz rendelt megvalósulása. A tervezés során nem „egy szigetet”, hanem „egy egész földrészt” terveznek. Felfogásuk szerint a komplex gondolkodás nagyon fontos, a tervezés során mindig egészben kell gondolkodni.
Több mint tíz éve 8–10 fős csapatban dolgoznak együtt, és körülbelül 15 fő külsős szakember segíti a munkájukat. A csapatban mindenkinek saját praxisa van, de mégis együtt és együttműködően dolgoznak. A munkatársak közül Sáfrány Dóra megtanulta a szakmát, végzettsége szerint nem belsőépítész, mégis olyan remek a térbeli látása, hogy az egyik legjobb szakembere a csapatnak.
A csapat tagjai egyben barátok is, gyakran töltik együtt az estéket, a hétvégéket, és szerveznek közös programokat. Egy jó hangulatban eltöltött hétvége eredményeképpen nagyszerű ötletek születnek.
Bényei István 1991-től 1995-ig nemcsak tanult, dolgozott Grazban is. Külföldön és itthon tanulni ég és föld – véli az alkotó. Külföldön a diák egyből a tervező mellett dolgozik, az oktató segíti, ezáltal kellő gyakorlatra tesz szert, és nincs elhelyezkedési problémája. Az itthon végzőknek sajnos nincs megfelelő tapasztalata, ezért a friss diplomás tervezők nagyon sokan keresik fel Bényeit. Sajnos sem a gyakorlati oktatás, sem a tanítás nem fér bele az idejébe. Korábban egy-egy előadásra akár öt napig is készült, de ezt nem honorálják kellőképpen.
Az építész tervezői munkáját mindig meghatározzák a piac igényei, jelen esetben a megrendelők vágyai. Bényei megrendelői főleg sikeres, fiatal üzletemberek, akik nyitottak az új építészeti megoldásokra, a designra. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy elkerülhető legyen az, hogy a megrendelők 20–30 éves megoldásokat erőltessenek. Bényei István és csapata, illetve a munkái bizonyítják, hogy nálunk is lehet magas színvonalon dolgozni – profikkal, profiknak.
A gazdasági válság óta csak (luxus) családi házakat tervez. Reméli, lesz ez másként is, de van elég megrendelője és munkája, ezért nem panaszkodik. Úgy érzi, hogy a gazdasági válság előtt jobban megbecsülték, és tisztelték az építészt. Ma a megrendelők úgy gondolják, hogy a pénzükért mindent lehet. Ebből egyre több a konfliktus. Ha nem tudnak közös nevezőre jutni, akkor inkább elválnak az útjaik.
Elmondása szerint a tervezés folyamatában az első fázis a munkafelmérés. A megrendelőt pszichológiai megközelítésben megismeri, akár az egészen intim részletek felől is érdeklődik. A megrendelő hozhat fotókat, hangulati képeket, amelyek őt tükrözik, mit szeret, és mi az, amiben jól érzi magát. A megrendelőt megérteni hosszú folyamat. Fontos, hogy átadja a gondolkodásmódját, fontos, hogy feltárja a legbensőbb titkait, érzéseit, mert így lehet a számára legtökéletesebbet tervezni, ami az igényeinek pont megfelelő. A ház is egyfajta ruha, amely tükrözi a stílusunkat. Aki például Rolls Royce-szal jár, ne akarjon passzív házat magának, mert nem fogja úgysem jól érezni magát benne.
Munkái luxus- és igényes megrendelésekben öltenek testet, egyszerűségre törekvőek, letisztultak, igényesek, mindig illeszkednek a természet nyújtotta adottságokhoz, a területhez. Családi házak, lakások, villák, nyaralók tervezése mellett Bényei István munkái között megvalósult már műemlékek átépítése, irodaépület, könyvesbolt, áruház, elnöki iroda, továbbá megépül a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény, a Buena Vista Cafe (a maga korában és stílusában akkor a leghangulatosabb vendéglátóhelynek számított), és a Creol Bár. Ezeket a munkákat gyönyörű képekkel illusztrálva megtaláljuk a weboldalukon, www.b-13.hu.
Bényei István szerint az építészet csodálatos. Reméli, hogy a csapat a gazdaság talpra állásával még sokáig együtt dolgozik, és kreativitásukat, kiemelkedő tudásukat más területen is megmutathatják.
Kalóczkai Marianna
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum