Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
FENG SHUI - Gyerekszoba
Fontos, hogy a kis lakó otthonosan érezze magát a lakóterében, olykor el tudjon bújni, de játszhasson is a szoba közepén, ha ahhoz van kedve. A gyerekek számára a játék a legfontosabb – a játék által fejlődnek, tanulnak, kifinomul a mozgásuk, gazdagodik a szókészletük, a fantáziájuk, nyitottabbak, könnyedebbek és életrevalóbbak lesznek azoknál a társaiknál, akiktől valamilyen oknál fogva megfosztották ezt a tevékenységet.Érdekes, hogy egy lakásban mindig a gyereké a legkisebb szoba, nyilván, mert méretéből fakadóan jobban elfér benne. Viszont ha belegondolunk abba, hogy mennyivel többet mozog, mint a felnőttek, ez a leosztás még furcsa is lehet. Azonban felnőttközpontú világunkban a gyerek marad a kisszobában, nincs más választása – akkor viszont lehetőleg válasszunk olyan lakást, amelyben a gyerekszoba világos, szellőztethető, és azért nem egy pici odú.Az alábbi képen a színek megfelelők, azonban az elhelyezés problematikus.

A kicsi lurkók felségterülete pompázhat az elsődleges színekben (kék, piros, sárga), de ha ezt túl harsánynak tartjuk, érdemes ezek árnyalataival és a kevert színekkel variálni. Halványzöld, világoskék, világoslila, narancssárga, okker, mályva jó alapot képezhet – a világosabb színek felkerülhetnek a falra, a mélyebbek, sötétebbek pedig megjelenhetnek függöny vagy ágytakaró formájában. A párnák is lehetnek élénkebb színűek. A szőnyeg pedig jó, ha mintás vagy középszínű, semmiképpen nem teljesen világos. Amennyiben mégis az, olyat válasszunk, ami mosógépben is mosható.Amikor már kamaszodik, komolyodik az utód, érdemes átváltani a szerényebb, visszafogottabb színekre. A falra úgyis képek kerülnek, de ha nem, akkor is lemosható tapéta javallott, vagy már itt is alkalmazható az ötletes és dizájnos falimatrica.

A bútorok színe is lehet színes, de ha az sok, akkor leginkább világos. Szerkezetük, stílusuk természetesen fiatalos, könnyed legyen, ne pakoljunk be régi, nehezen mozdítható szekrényeket.A bejárattól jobbra, középen ne helyezzünk el lehetőleg semmilyen bútort. Itt van a gyermekek báguaterülete – ha ide súlyos, nagy berendezési tárgyakat teszünk, megnehezítjük a fejlődést. Inkább tegyünk képeket a falra, vagy egyéb dísztárggyal dobjuk fel ezt a felületet.Az ágyat úgy helyezzük el, hogy a pici rálásson az ajtóra, és ne legyen huzatos helyen, a legjobb választás az ajtóval szembeni egyik sarok lehet. A fekvőhely felett ne legyen gerenda vagy ferde tető, nyomasztóan hat.Az íróasztal lehetőség szerint nőjjön együtt a gyermekkel, elhelyezését tekintve pedig szintén úgy forgassuk, hogy az asztalnál ülő rálásson az ajtóra. Az ablakra viszont ne fordítsuk rá ettől függetlenül se, mert a kisember óhatatlanul elkezd bambulni és máris elkalandozott a fizikától.

Helyezzünk el tárolóhelyeket, polcokat is a szobába, legyen hova tenni a játékokat, könyveket. Viszont ne zsúfoljuk túl a helyiséget, az ugráláshoz, mozgáshoz hely kell.Tévét, CD-lejátszót ne nagyon tegyünk a kisszobába az elektromágneses hatást kerülendő.Ha gyermekünk a használati tárgyat másra használja, mint ami, érdemes átgondolni a berendezést. Talán jól ráérez arra, hogy valami nem jó helyen van. Például ha folyamatosan az ágyban tanul, előfordulhat, hogy ott az asztalnak kellene lennie.
Kapcsolódó cikkek:
•  FENG SHUI - Bevezető
•  FENG SHUI - Bevezető 2.
•  FENG SHUI - A hálószoba
•  FENG SHUI - A konyha és az étkező
•  FENG SHUI - A nappali
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum