Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
FENG SHUI - Bevezető 2.
Itt a részletekre, illetve az égi jelekre tevődik a hangsúly. Az iránytűiskola atyja az országot járva feljegyzéseket készített, melyek alapján létrehozta a nyolc ház, illetve a hármas kapu rendszerét. A feng shui tanának iránytűiskolájában a ji csing különösen meghatározó lett. Ez egy olyan sávokra osztott kör, amelynek gyűrűje 36 részből áll, mely további részekre van tagolva 8-tól 365-ig. Manapság már alig tesznek különbséget a két nagy ágazat között, de az iránytűiskola olyan részletes, hogy előtanulmányok nélkül nem érthetőek, és hosszadalmas is jelentésük kiolvasása.Pontos eredményt akkor kapunk, ha az építkező személyes paramétereit vesszük figyelembe. Egy igazi feng shui szakértő soha nem hagyja figyelmen kívül az egyéb iskola –vízi feng shui-tanait sem, mert így kaphat komplex elemzést a lakókörnyezet megtervezésétől a lakókörnyezet berendezéséig.Mai világunkban tehát mind a részletes iránytű iskola, mind pedig a már kissé ódon forma iskola is alkalmazható. A nyugati kultúrákban magasodó hegyek helyett „égig érő” felhőkarcolók, folyók helyett pedig kanyargó utak jelképeit, kapcsolatrendszerét vizsgáljuk.

A jó és a rossz energia: a csi és a sá-csi


A feng shui alapelve szerint az energia úgy áramlik, mint a testben a vér. Eredeti jelentése szerint: életerő, „kozmikus lélegzet”, avagy csi. Nem csupán az emberi energiáról van szó, hanem a kínai kltúrában a föld energiájáról, ami párhuzamba állítható más ősi elnevezésekkel, mint például a hinduknál a „prána” vagy egzotikus népeknél a „mana”. Ahogyan a föld energiái is örökös körforgásban vannak, úgy az emberben és környezetében áramló csi is. A feng shui és az akupunktúra egy őselvből fakad, mindkettő az energiák áramlásának tana.


Tűszúrásokkal ingerlik a testben az akupunktúrás pontokat, így mozgatják a csít, mesterségesen szabályozva a test energiájának egyensúlyát. A csi kering, akár a vér, de érkezik hozzánk a földből, a tárgyak kisugárzásából is. A lényeg az egyensúly és annak megtartása. Gondoljunk csak bele: ha az ember kimerült vagy beteg, felborul a szervezet energiaháztartása, melyet meg kell „gyógyítani”, olyan ez, mint egy mérleg, pótolni kell az energiaveszteséget, hogy visszarendeződjön az egyensúly. Jól kell éreznünk magunkat környezetünkben, ezért úgy rendezzük be, hogy minél harmonikusabb, pihentetőbb legyen, és abban szabadon áramolhasson a csi.

De vigyáznunk kell, mert a csi – a jó energia - könnyen eloszlik, elfújja a szél, kiáramlik az ablakon. Negatív hatással lehetnek a csíre a huzatos helyek vagy meredek lejtők, a túl éles sarkok, mert azok megzavarják a csi áramlását.

A feng shui arra tanít, hogyan gazdálkodjunk az energiával, mit hogyan rendezzünk el a térben, hogy a legpozitívabb, legharmonikusabb környezetet tudjuk magunk köré kialakítani. Ha az energiák szabadon tudnak áramolni, az jó hatással van a környezetünkre, és mi magunk is pozitívabb és kiegyensúlyozottabbak lehetünk, ami szintén visszahat a környezetünkre.

A feng shui azt tanítja, hogy mindennek van pozitív és negatív oldala; ahogy van jó energia, úgy van rossz is. A jó ellentéte a sá-csi, a rossz energia, ami a betegséget, szerencsétlenséget jelent, mely megmérgezi életünket.

Próbáljuk meg kiiktatni vagy megváltoztatni közvetlen környezetünkben a negatív energiákat hordozó dolgokat, tárgyakat. Néha rendezzük át lakásunkat, tisztítsuk meg a tereket és dobjuk ki az összetört, nem használatos tárgyainkat. A feng shui szerint rossz hatást keltenek az egyenes utak, csatornák, vasúti sínek, a templomtorony, a műholdvevő, az épületek sarkai, minden, ami egyenes, fémes jellegű vagy éles. A kínaiak azért építették házaikat felfelé ívelő sarokkal, mert azok elterelték pagodáikról a negatív hatásokat, a sá-csi tehát nem tudott rombolni az életükben.A feng shui iránytűvel meghatározhatjuk tehát házunk, lakásunk, szobáink tájolását, összekötve mindezeket asztrológiai jegyekkel, melyek még részletesebb elemzést biztosítanak. Az iránytű gyűrűiben láthatunk még éveket, hangokat, bolygókat, asztrológiai együttállásokat, az öt elemet, a jin és a jang váltakozását. Bárhol is alkalmazzuk, a legfontosabb, hogy higgyünk benne, mert csak így éri el megfelelő hatását.

Házunk és a feng shui


Az ideális lakókörnyezet és a jó feng shui elérése érdekében elsődleges szempont a rendben tartott lakás és a rendezett környezet. Tudatosan kell építkeznünk és megőriznünk azt a rendet és harmóniát, amelyet lakásunk biztosít nekünk. Mindenki számára nyomasztó egy zsúfolt, rendetlen lakásban élni, mert a szétdobált ruhákat, az útban lévő bútorokat kerülgetni nem egy felemelő élmény. Egy csöpögő csap, letört kilincs, nyikorgó ajtó vagy padló mind-mind rossz rezgést rejt magában, melyek negatív energiákat sugároznak.Mindenfajta negatív energia rossz hatással van ránk, ezektől a benyomásoktól rosszkedvűek leszünk, rendezetlenek lesznek a gondolataink, és akár nyomasztóak is lehetnek a mindennapjaink –hogy már ezek fiziológiai, pszichikai hatásairól ne is beszéljünk. (Természetesen a feng shui ebben is megoldást nyújt.) Ha minden szempontot figyelembe veszünk, a feng shui tanításait alapul véve, és úgy rendezzük be környezetünket, hogy szép tárgyakkal, bútorokkal vesszük körbe magunkat, megfelelő színeket használva, az energiák a javunkat szolgálják majd.
Kapcsolódó cikkek:
•  FENG SHUI - Bevezető
•  FENG SHUI - Gyerekszoba
•  FENG SHUI - A hálószoba
•  FENG SHUI - A konyha és az étkező
•  FENG SHUI - A nappali
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum