Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Csányi Vilmos: Bukfenc és Jeromos
Nem csupán azoknak szól ez a könyv, akik szeretik a kutyákat, hanem azoknak is, akiket érdekel az emberi és az állati viselkedés, a két faj közötti szövetség minősége, lényege. Az írás tudományos kutatásokról, megfigyelésekről is szól tudományos szakértelemmel a háttérben. Hiteles és érdekes információk, tapasztalatok és sztorik gördülékeny és könnyen befogadható stílusban.

A könyv két főszereplője, Jeromos és Bukfenc a szerző két kutyája – közülük az egyik sajnos már nem él. De az ő történetükhöz, azaz a viselkedésük elemzéséhez, fejtegetéséhez egy olyan bevezetőn keresztül jutunk, amelyben kis összefoglalót kapunk arról, hogy miként is alakulhatott ki egykor a farkasból a kutya, hogyan vált egy-egy egyed szelídebbé, milyen módon került közelebb az emberhez, és hogyan tanult meg együttműködni vele. Az is kiderül, hogy az embernek miért lehetett fontos, hasznos és előnyös a farkas közelsége. Tudjuk sokan, hogy a kutya mégis más, mint egykori rokona. Másképpen kötődik, és másképp jár az agya. Sok mindenben hasonlít hozzánk, ezt pedig azok tudják leginkább, akiknek már volt valaha saját kutyájuk. Tudnak kötődni – de hogyan? Milyen érzelmeket tudnak kimutatni a kutyák? Hogyan tudnak velünk együttműködni, miben hasonlítunk, és miben vagyunk mások?
Egy kutyanapló során bekukkanthatunk a kutyagondolkodás labirintusába is kicsit a harmadik fejezetben. Csányi Vilmos kimondottan a velük töltött órákra fókuszál, és beavat azokba a titkokba, amelyeket csak a kutyatartás során ismerhetnénk meg. A negyedik, utolsó fejezet a tudományos vizsgálatokra helyezi a hangsúlyt: ezeket többféle állatfaj viselkedésének megfigyelése segítségével mutatja be.
Az első kiadás olyannyira népszerű lett, hogy nem csupán második itthonit ért meg, hanem megjelent angolul is az Egyesült Államokban, illetve folyamatban van a németországi megjelenése is.
Csányi Vilmos (Budapest, 1935. május 13.) Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe az állati és az emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. (Forrás: www.wikipedia.hu)
Csányi Vilmos: Bukfenc és Jeromos
Vince Kiadó, 2005
288 oldal, 2495 Ft
www.vincekiado.hu
SzS
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum