Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Barlangrajzok a XXI. században
Unalmas környezetét már a crő-magnoni ember is díszítette, kifestette, 40 ezer évvel ezelőtt. 100 ezer éve, a neandervölgyi még nem. Az áttörés, ami emberré válásunkat jelentette, az többek között a szépérzék, a művészi gondolkodás megjelenése volt, és ezt a jellemvonásunkat máig megtartottuk.

Mi nem barlangban vagy mamutcsont kunyhóban lakunk, hanem minden apró részleteiben iparművészi igénnyel kidolgozott házakban, de az a vágyunk, hogy megszokott, megszeretett tárgyainkat közelebb hozva magunkhoz, személyessé, sajátunkká tegyük, mélyen bennünk maradt. Az átlagember azonban többnyire megelégszik mások, iparművészek, asztalosok, festők ízlésével, és divatos lakberendezési üzletekben vásárolnak, ahol készen kínálva a „személyes” stílust, igényes és szép tárgyakat is adnak.
Az olyan képzőművészek, mint Hajdú Edit, aki velünk együtt a crő-magnoni ember leszármazottja, ragaszkodva őseink szép szokásához, a leghétköznapibb tárgyainkat díszítik és teszik vonzóvá, egyedivé, megtartva azok funkcióját. Azt a mélyen bennünk szunnyadó üzenetet hirdetik, hogy a csak nálunk és csak a mi jó ízlésünk szerint kialakított otthonban igazán jó élni. Asztal, szék, ajtó, szekrény minden lakásban van, ám alig néhányunkból tör elő az a bátorság, hogy személyessé téve díszítsük, kifessük ezeket. Az ösztön biztosan bennünk van, mindannyian szeretnénk kipingálni a falat, az autót vagy a padlót, de talán attól félünk, hogy nem sikerül, ronda lesz a drága bútor, ha hozzáér egy vendég, összepiszkolja a ruháját.
Tudjuk, hogy ha egy ágyat átfestünk, a változtatást nem lehet egy klikkeléssel visszaállítani az eredeti formájába. Hajdú Edit, aki festményeivel a gyerekszobákat is olyanná tudja varázsolni, hogy még a felnőttek is szívesebben vannak ott, mint az irodájukban, azt tanítja nekünk, hogy az ilyen bátortalanság csak lustaság, és ha nem is olyan magas színvonalon, mint ő, de bárki számára elérhető – megtanulva a könnyen elsajátítható technikát – az otthona műalkotássá változtatása, ahová mindenki szívesen jár, és ahol jó körülnézni.
Gurubi Ágnes
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum