Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Bútordizájn itthon – Szikszai László munkáiról
Annak ellenére, hogy Magyarország nem dizájnnagyhatalom, nem szűkölködünk új eredményekben, és nem igaz, hogy a magyarok ne lennének a dizájnélet meghatározó szereplői. Az utóbbi években a fogyasztók érdeklődése érzékelhetően megnőtt a kortárs lakberendezési tárgyak iránt. Ez az igény a bútortervezők fantáziáját is megdolgoztatja.

A számítógépes tervezéssel és a gyártástechnológia korszerűsödésével a kivitelezésnek szinte semmi nem szab gátat, így a bútortervezés napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat. A bútorok kiválasztásánál a vásárlók nemcsak a funkció alapján döntenek, hanem más szempontokat is szem előtt tartanak. A lakásban elhelyezett új bútor lehet bizarr vagy humoros, lehet érzelmi szempontú választás eredménye, változatosabbá téve a lakásunkat, és ma már lehetőség van divatosabb, merészebb darabok kiválasztására is. Ebből is látszik a kettősség: a bútor legyen egyedi, ugyanakkor bárki tudja használni, ne csak az emberek egy bizonyos csoportja.

Forrás: sixay.com
Egy ilyen kettősséget hangsúlyoz munkáiban a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének termékfejlesztő szakán végzett Szikszai László. Olyan bútorokat tervez és valósít meg, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen háztartásból sem. Legismertebb munkája a Kabóca-szék, amelynek ötlete nemcsak a pihenőszékben valósult meg, hanem komplett bútorcsalád fejlődött ki belőle. Bútorai értékálló termékek, olyanok, amelyek több generáció megbecsülésének is örvendhetnek. Ez abban is megnyilvánul, hogy az egyes darabok könnyen kiegészíthetők, és jól variálhatók. Szikszai László bútorai anyaguknál fogva is időtállóak, és változatos fafajtákban valósulnak meg, valamint a nemes anyagok használatával magas minőséget képviselnek. A Kabóca-család egyes darabjait bükkből, tölgyből, juharból, körtéből, cseresznyéből vagy dióból is választhatjuk.

Az asztalos-szakiskolában elsajátított alapok és az egyetemi tanulmányok – okleveles faipari mérnökként került ki – meghatározzák tervezői gondolkodásmódját és a faanyaggal való bánásmódját. Egy újfajta szemlélettel közeledik a faanyagokhoz, és a tervezésben nemcsak a faerezettel, hanem a színárnyalatokkal is operál. Ezeket a hatásokat úgy fokozza, hogy a gyakorlatban a felületkezeléshez elsőként használ a lakk helyett az anyagstruktúrába beépülő viaszt, illetve olajokat. Míg a lakk merev, és idővel megtöredezik a bútoron, addig a viasz és az olajok nemcsak a fa természetes megjelenését hangsúlyozzák, de a faanyagoknak rugalmasságot biztosítanak, ezáltal a bútorok élettartamát is jelentősen növelik. A természetes alapanyagok és felületkezelő anyagok felhasználásával munkája környezettudatos. A bútorok hosszú távú használatának célkitűzésével a bútorok megbecsülésére és arra a tiszteletre nevel, hogy ne cserélgessük a minket körülvevő tárgyakat, hanem értékeljük a bútorainkat, mert azok az otthonunk részei.
Kalóczkai Marianna
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum