Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Magyaros motívumok – régi az újban
A magyar népművészet – megőrizve eredetiségét – sajátos helyet foglal el a keleti és a nyugati stílusok között. Népművészetünk jellemzője, hogy ötletes, formavilága változatos, díszítőelemeit a természet világából emeli át, a növények és az állatok leegyszerűsítésével, stilizálásával. A magyar népművészet sajátos jegyei alapján kiválóan alkalmas arra, hogy elemeit a mai modern lakberendezésben is felhasználjuk.

A díszítő lakberendezésben a növények és az állatok leegyszerűsítve egymás mellett jelennek meg, akár összefonódva is, például az S alakúan kunkorodó levélformák az állatok szarvalakjaiból keletkeznek. A növényi motívumok közül a virágoké (tulipán, szegfű, rózsa) a főszerep a gránátalma és az életfa mellett. A szimbólumok elemei beleszövődnek a belső építészeti anyagokba (tapétákba, szőnyegekbe, kárpitokba, függönyökbe és egyéb textilekbe) és belevésődnek a lakberendezési tárgyakba (székekbe, bútorokba), felveszik azok formáját (lámpák, fürdőszobai kiegészítők, egyéb apró tárgyak). Megjelenési formájuk számtalan alakot ölt egészen az ultramodern megtestesülésig. A múlt tapasztalatainak felhasználásával és a természethez való visszafordulással az alakot öltött szimbólumok hatnak a tudatunkra vagy a tudattalanunkra, és bárhol éljünk is, ki tudjuk használni az életünk gazdagítására.

A nappali vagy a háló enteriőrjében ahhoz, hogy még gazdagabban jelenhessenek meg a népművészeti elemek, használhatunk kispárnákat, terítőket, kerámiákat, és ezt még tovább fokozhatjuk az anyagok változatosságával, például a horgolt csipkeanyagokkal és azok mintáival.
A konyha és az étkező az otthonunk szíve, ahol nemcsak a testünk táplálkozik, hanem a lelkünk is. Tápláló környezetünk kialakításánál figyelmet érdemelnek még a használati tárgyak (fazék, teáskanna, gyümölcstál, só- és borstartó, tányérok, bögrék stb.), melyeken a népi szimbólumok szintén hangsúlyos szerepet kaphatnak megjelenésükkel. A technika vívmányait felvonultató modern konyha ugyanis lenyűgöző látvány, de főzni már nem olyan kellemes benne, így a szigorú, merevebb fémmel teli konyhaterek is lágyíthatók természetes és szőtt anyagokkal. A konyhánkban bármilyen tárgy és anyag, edény, eszköz, amely a természetet képviseli, kellemesebbé teszi az életünket.
A fürdőszobában elhelyezett, tulipán alakú kiegészítők szépen ívelő formájukkal a legegyszerűbb burkolatú fürdőszobát is elegánssá és egyedivé teszik.
Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg a természet legkézenfekvőbb adottságáról, a növényekről, amelyek vázában vagy kaspóban elhelyezve nem csupán szépek, hanem életteli légkört is teremtenek.
Kalóczkai Marianna
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum