Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Hogyan szúrjuk ki az ásvány utánzatokat?
Még a szakemberek és az igazi ásvány-rajongók sem kerülheti el a trükköző árusokat. A festett, hőkezelt és ragasztott utánzatok szinte a megszólalásig hasonlítanak a természet legszebb darabjaira. A borostyán, a moldavit, a kapniki ásványok másolatai teljesen feleslegesen foglalják a helyet a lakásunkban- lemondhatunk mindenféle gyógyító hatásról. Sőt, néha kifejezetten károsak lehetnek, például a nehézfém tartalmuk miatt. Íme, néhány jel, ami mellett ne menjünk el gyanakvás nélkül!

Ami szemmel látható

A laikusok első számú a leckéje a Marokkói kék obszidián. Vonzó, kellemes színvilágával ott hever szinte minden ásványárusnál, gyakran találkozhatunk vele. Az utánzók igen egyszerűen helyettesítik a természetet: üveggel. Azonban ezt a bosszantó pimaszságot bárki kiszúrhatja, aki csak egy keveset is érdeklődik az ásványok iránt. A galenit azonban bonyolultabb eset. A neten szinte végtelen a ragasztott változatokról készített képek sora, sajnos, a helyszínen nem feltétlenül derül ki a trükk. Ha ezt az ásványt keressük, fogadjuk gyanakodva, hiszen a marokkói riolit geódákból egy kevés időráfordítással egy csapásra galenit válik!

A faragott ásványok

A fluorit oktaéder-utánzatok olcsóbb kategóriájú ásványok, talán ezért is vagyunk hajlamosabbak felületesen válogatni közöttük. Ügyes utómunkával a hasadási csíkok mentén vágják azokat, így valóban minden oldaluk tökéletesnek látszik. Eltűnik róluk a mátrix, amin nőttek. A zöldes árnyalatú ásvánnyal bánjunk figyelmesen!

A színorgia felettébb gyanús

A kirívó színeket a természet is vészjelzésként használja. Kezeljük mindig fenntartással az élénk színvilágot, tanácsolja a gyogyitokovek.eu. A szomszédos országokból gyakran érkeznek mesterségesen növesztett kristályok. Ezek a nehézfém tartalmuk miatt akár károsak is lehetnek az egészségünkre! Gyakori, hogy a természetest pácoló festéssel módosítják. A valódi achátokon a rétegszínek élesen elhatárolódnak, azonban, ha mégsem, akkor szinte biztosak lehetünk a manipulációban!

A kapniki ásványok

A kapniki ásványok kifejezetten kedveltek a hamisítók körében! Kinézetre, sajnos, hasonlítanak az eredetihez. Még akkor is, ha nem több az egész "kő", mint aranyfestékkel bevont celofán!

Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum