Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Variációk karnisra
A függöny „foglalata” nem mindegy – milyen hatású a felülete, milyen színű és milyen formavilágot képvisel. A rúdrésze adott, de a végfejek igencsak eltérőek lehetnek. Mindet felsorolni biztosan nem tudjuk, de betekintést nyerhetünk a karnisok tárházába.

Mindenki igyekszik a lakásának stílusához illő színeket és alakzatokat, azaz stílust választani. A karnisok között is létezik klasszikusabb, romantikusabb, modernebb, fiatalosabb vagy extravagáns szín- és formavilág. Előbbi korlátozottabb pályán mozog: általában fémrudak állnak az érdeklődők rendelkezésére, de ezen belül is választhatunk bronzot, ezüstöt, feketét, rezet vagy antik aranyat, illetve valamelyik típusból létezik matt ezüst és matt réz változat is. Az antik arany, a bronz- és a rézszínű karnishoz leginkább a meleg színű matériák passzolnak, mint a vörös, a rozsdabarna, az aranyos, a rezes és a lila bizonyos árnyalatai. A textíliát tekintve jó választás lehet olyan méteráru, amelynek anyaga nehezebb, összhatása súlyosabb, komolyabb és elegánsabb. Az ezüst és a fekete szinte bármit elbír. Passzolnak hozzájuk a világosak és a sötétek, a hideg és a meleg színek, nyáriasabb és fiatalosabb, nehezebb és különlegesebb matériák egyaránt.

A fekete karnis nagyon feltűnő, főleg, ha végfejnek is valamilyen csigavonalat vagy hegyes formát választunk. Tartsuk szem előtt, hogy mindig oda fog tévedni a szemünk, de a vendégünknek biztosan. Ugyanakkor dekoratív és egyedi összhatás lehet a végeredmény, ha a függöny színe és anyaga is harmonizál a lakás többi részével. Ha berendezési tárgyaink között akad kovácsolt vas, akkor a fenti karnis erősítheti a mediterrán feelinget. Az ezüst a leginkább természetes típus a fémek közül, hiszen szolid, egyszerű, ugyanakkor elegáns, igényes és sokféle függöny illik hozzá. Nem tolakodik előtérbe, azonban szép „hátteret” biztosít a rajta függő textíliának. Az egészen kicsi kúpformától a szintén csigavonalas és nyílhegyesen át a gömb és szétágazó formákig készítenek már ezüst végfejeket. A kevesebb több elve itt is érvényes. A feltűnő, óriási végfejet inkább üzletbe (étterembe, kávézóba) ajánljuk, lakásban könnyen agyonnyomja vagy összekuszálja az összképet. Az antik arannyal klasszikus, fejedelmi hatást is elérhetünk, de ha ügyesek vagyunk, akkor megfelelő színekkel és bútorokkal például törökös miliőt is létrehozhatunk a szobában. A rézkarnissal szintén hasonló eredményt érhetünk el, de ahogyan a feketénél, a mediterrán stílus is bejöhet a képbe, ha egyéb réz- és általában fémtárgyakkal vesszük körbe magunkat, illetve vad, meleg színekkel bolondítjuk meg az egészet.

Ha nagyon szeretjük a lakásunkat egészségesnek és természetközelinek tudni, akkor kapásból elvetjük a fém ötletét. Semmi gond! Fakarnisok is léteznek, nem is akármilyenek! A rudak végfejválasztéka kedvünkre való lehet: a fejek egyszerű formát öltenek, gömb, karcsú henger, a vége felé szűkülő vagy épp bővülő hengerforma is kapható. Rajtuk néhány faragott csík adja a díszítést, ami így éppen elég: finom, igényes és visszafogott. Rajtuk a természetes színű anyagok mutatnak igazán: fehér, bézs, barna vagy halvány színek.

Ha nem szeretnénk ennyire jellegzetes karnist, a függönyt mennyezeti sínekre is fel lehet rögzíteni. Ezekre műanyag
előlapot érdemes elhelyezni. Ebben az esetben semmi sem tereli el a figyelmünket a függönyről.
Nézzünk szét a szobában! A bútorok anyaga, formája meghatározza leendő karnisunk megjelenését. A másik, ami szintén idevaló lakástextil, a függöny. Az anyag színe, mintája, típusa segít a karnis kiválasztásában. Mindig jegyezzük fel az ablak pontos szélességét a vásárlás előtt!
RR
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum