Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Mini zen kert
Számos tevékenység kínálkozik a XXI. század megtépázott idegeinek megnyugtatására: meditáció, mosogatás, szőrös állatkák simogatása, jóga, főzés, szex – esetleg egy kis gereblyézés egy zen kertben.

A japánkertek a világ háromdimenziós, metaforikus ábrázolásai, amelyek művészi fokon elégítik ki az ember univerzummal való egyesülés és harmónia utáni vágyát. Az abszolút aszimmetria teszi őket a tér feletti uralom mintapéldájává, ahol az üresség és a forma felcserélhetőek. Céljuk a gondolat és cselekvés egyesítése, miközben híven tükrözik az évszakok változását, a múlandóságot és a kozmikus rendet.
A japán kőkertek, száraz kertek vagy zen kertek a tradicionális japánkertek végletekig absztrakt és minimalista válfaját képezik, ahol kavicsokkal és kövekkel helyettesítik a japánkert legalapvetőbb elemeit: a természeti formákat, a vizet és a növényeket – tehát gyakorlatilag mindent. A különböző kőkompozíciók szimbolizálhatnak hegyeket, szigeteket, ösvényeket, vízeséseket, míg az apróbb alapkavicsréteg vagy homok a vizet, folyót, tavat, tengert. Az eredetileg buddhista kolostorokban meditációs célokra kifejlesztett zen kert kiválóan megfelel a modern kor fogyasztói igényeinek is: letisztult, minimalista és a költségei is minimálisak. A zen kert lényegében nem más, mint sok kicsi kavics és néhány nagyobb kő, melyek művészi elrendezéséhez elég egy kis gereblye.

Még ha nincs is kertünk, könnyen készíthetünk mini zen kertet otthon is. Igazából bármilyen konténer, kübli vagy edényke megteszi, amit elég esztétikusnak találunk ahhoz, hogy zen kertet alakítsunk ki benne. Mérettől függően, ízlés szerint töltsük meg homokkal vagy apró kaviccsal (állatkereskedésekben például többféle színben is kaphatunk akváriumba való kavicsot). Helyezzünk el benne egy vagy több nagyobb kavicsot, követ (ebből is páratlan számút illik, mint virágból). Végül szükségünk lesz egy apró gereblyére (igazából egy villa is ugyanúgy megteszi, mint a kieresztett körmű macskamancs), és már húzhatjuk is hullámvonalainkat, koncentrikus köreinket, amelyek a folyókat és a tengerek hullámait jelképezik.

Érdemes az íróasztalunkra, a kezünk ügyébe tenni, hogy a ránk törő stresszt azonnal hullámokba tudjuk fojtani. Macskatartóknak ajánlatos nagy körültekintéssel elhelyezniük, mert félő, hogy az állatka egy óvatlan pillanatban esetleg belemeditál.
Boross Veronika
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum