Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Természetes, igényes és tartós – A bambuszparketta
A bambuszt eredetét tekintve talán sokan Ázsiához kötik, azonban ez a növény megél Afrikában, Dél-Amerikában és Ausztráliában is. Számos módon burjánzik a Földön, mert szinte mindent kibír.

Ez a kijelentés persze túlzás, de az örökzöld levelű bambusz tűri a mínusz 20 fokot is, a hőséget, nem okoz gondot neki, ha a talaj savas, de az sem, ha lúgos. Viseli a szárazságot, de nem sínyli meg azt sem, ha sok az eső. És nem fa, hanem fű, és nő, mint a dudva! De azt is teljesen változatos alakzatokban: van olyan, amelyik a föld felszíne közelében marad, és olyan is létezik, amelyik a magasba nyúlik. Sűrűn egymás melletti bambuszcsomókat és lazán elszórt ligetszerűségeket is ismer a szakirodalom. Kategorizálási kényszerünkről tehát most le kell mondanunk.

A növény körülbelül három–öt év alatt fejlődik ki, ekkor aratják le. A szövegből kivehető: nem kell újraültetni az eljárás után. Ami azt is jelenti, hogy ez az anyag hamar újraépíti önmagát, azaz viszonylag kis időn belül megint aratható és felhasználható. A fáknak ennél sokkal többi idő kell, hogy alapanyagként alkalmazhatóak legyenek az iparban, ugyanakkor kivágásukkal óriási veszteségeket okozhatunk. A bambusz rövid időn belül újra rendelkezésre áll, nem igényel műanyag szereket ahhoz, hogy egészségesen kifejlődjön, és rengeteg részén a világnak képes létezni. A kínai és a japánkertekben sok esetben főszereplő a bambusz, általában letisztított szárral. Megnyugtató és kellemes hangulatot áraszt a sok, egyenletes zöld. Azonban nem csupán a kertekben hasznosíthatjuk a bambuszt mint esztétikai elemet, hanem a lakás burkolataként, bútorok furnérjaként is használható az anyag, mert csodálatos a mintázata, strapabíró és természetes. Nem okoz allergiát, hiszen taszítja a rovarokat, tehát gyerekszobába is lefektethetjük, ugyanakkor a vízre sem olyan kényes, mint a fa, így a konyhában is jó burkolat lehet.
Ismerünk vertikális és horizontális préselésű (itt a szálakat széthasítják, a léceket legyalulják, és ezeket préselik és fektetik le egymás mellé így vagy úgy) bambuszparkettát, amelyeknek a felszíni megjelenése eltérő. A horizontális bambuszparketta felszíne a faburkolatéra hasonlít, a vertikális hatása elegánsabb, hiszen látványra keskenyebb csíkok jelennek meg a padlón, amelynek esztétikai hatása sokkal egységesebb és tetszetősebb. A fonott típus sokkal keményebb, felszíni megjelenése kissé más. Mindezek click eljárással is lerakhatók, ekkor úsztatva teszik le egymás mellé az elemeket, így nem kell az aljzathoz ragasztani a parkettát, ezáltal könnyen javítható és cserélhető. Természetesen mindegyik változatot csaphornyos lefektetéssel is rögzíthetjük a talajhoz, azonban így kevésbé leszünk környezetkímélők. Kávé- és natúr színekből választhatunk, de kombinálhatjuk is ezeket, ha a lakásunk berendezése mellett jól mutat a padlón a minta, esetleg csíkok vagy sávok.
A bambuszparketta ára nem olcsó, azonban kevesebbe kerül, mint a hagyományos tömörfa parketta – természetesen attól is függ, annak melyik fajtájáról van szó. Utóbbiak négyzetméterének ára 5000 és 20 000 forint között mozog a fa fajtájától függően, míg a bambusz négyzetmétere általában 5000 forintnál kezdődik, de természetes, tartós, valamint szép. A fonott verzió képez kivételt, annak ára a tízezres kategóriában található. Összehasonlításképp: a laminált padló négyzetméterára 2000 és 3000 forint között van – bár nem vágunk ki miatta fákat, nem is természetes. Tudjuk, a pénztárca a meghatározó, ám ha hosszú távra tervezünk, és mégis valahogyan ki tudjuk gazdálkodni, érdemes a bambuszra költeni, mert természetessége mellett esztétikus, kemény, bírja a komolyabb igénybevételt, és alkalmazásával elkerüljük további fák kivágását.
SzS
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum