Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Marcel Rufo: Engedj el! – Leválás, önállóság, szabadság
A Hétköznapi pszichológia sorozatának új darabja ez a nagyon hasznos könyvecske. Marcel Rufo francia gyermekpszichiáter sok-sok konkrét példán keresztül mutatja be, milyen gondokat okozhat egy gyermek személyiségfejlődésében (sőt, a szülőében is) a túlzott kötődés, az elengedni nem tudás. Mindezt nagyon könnyen olvasható, érthető és kedves stílusban magyarázza el.

A szerző egészen a gyermek megszületésétől kezdi vizsgálni a témát, röviden összefoglalja, hogy miért fontos itt még a kötődés segítése és megerősítése közelséggel, elfogadással és szeretettel dúsítva. A túl korai elszakadás traumákat okozhat a csecsemőben. Kitér arra, miben fontos az anya, illetve az apa szerepe a gyermek fejlődésében. A szimbiózisban, majd a szeparációban. Ahogy nő egy gyermek, a szép lassú leválás elengedhetetlen. Ha nem hagyják meg a szülők utódaiknak ezt a lehetőséget, akkor nagyobb kárt okoznak, mint gondolnák – mondja a pszichológus szakember. Külön fejezetekben szót ejt a szerző arról, hogy mennyire fontos lehet az óvoda szerepe a leválásban, persze a beszoktatás során nem árt a fokozatosság, mint oly sok más területén az életnek. Ha esetleg rájön a szülő, hogy gyermeke kitalált egy világot magának, kvázi életre kelt egy már nem élő rokont, ne haragudjon rá azért, mert „hazudik”. A képzelet által megteremtett világ vagy személy kisegítheti őt valamilyen helyzetből, segíthet helyrehozni valamilyen hiányosságot. Például, ha egy kislány az apjától semmilyen elismerő, jó szót nem kap, pedig nagyon szeretné, elképzelhet egy nagyapát magának, aki még a házi feladatát is megcsinálja olykor titokban. Egy nagyobb fejezetben megtudhatjuk, hogy legtöbb esetben a gyermek igyekszik meghosszabbítani ezt a szimbiózist, bár van példa az ellenkezőjére is. E probléma megoldásához is kapunk néhány ötletet, gondolatot. Nagyon fontos és aktuális része a könyvnek a válásról szóló fejezet, amelyből kiderül, amit egyébként is tudnunk kellene: egy gyerek ezt az eseményt csak és kizárólag rosszul élheti meg. Ha mégis muszáj, mert együtt majdnem több kárt okoz a pár a gyermeknek, mint külön, akkor nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit érez a kicsi, mit szeretne, és hogyan szeretné. Hiába szeretné megadni mindkét szülő ugyanazt a figyelmet és gondolkodást, ha ide-oda költöztetjük hetente, attól a lurkónak biztosan nem lesz jobb.
Marcel Rufo sorai és előadásmódja nagyon beszédes: beszámolói, szavai árulkodnak mély empátiás készségéről, figyelméről, a gyermekek iránti tiszteletről. Érdemes tőle tanulni!
Park Kiadó 2009
190 oldal, 2500 Ft
www.parkkiado.hu
SzS
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum