Hirlapom RSS
Főoldal A Magazin Lakberendezés Trendfigyelő Életmód Ajánlók Kiállítások Estjeink Gardróbok
Apró titkok a hálószobából
Szerelmi fészek, menedék, ahová egy fárasztó nap után visszavonulhatunk, ahol kedvünkre ábrándozhatunk, mielőtt álomra hajtjuk a fejünket. Lehet egy második nappalink vagy éppen a dolgozószobánk is, de mindennél fontosabb, hogy kényelmes pihenőhely legyen. Ezért tervezzük meg úgy, hogy jólessen benne az elalvás és a reggeli ébredés.

Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a lakás legterjedelmesebb bútorai a fekhelyek és a ruhásszekrények. Nem szükséges sok bútor a hálószobába, a fekhelyen kívül mégis jó, ha van gardrób- és éjjeliszekrény, komód vagy öltözőasztal a hálóban.

Az előrelátó tervezés, mely a kényelemre és tárolásra helyezi a hangsúlyt, sok gondtól megóv a szoba berendezése során.

Amennyiben a hálószobát csak alvásra használjuk, a központi hely az ágyé. Minél kisebb a hely, annál nagyobb körültekintés szükséges, különösen, ha a hálószobának többféle rendeltetése van. Ha a dolgozószoba vagy nappali szerepét is betölti, az ágyat ügyesen összecsukva akár el is rejthetjük. Barátságos és biztonságos a szekrénysorba beépített szekrényágy, ennek elkészítését azonban bízzuk tapasztalt asztalosra. A hálóban sok tárolóhelyre is szükség van, ahol ruhát, cipőt tarthatunk. A beépített szekrényekkel kitűnően hasznosíthatjuk a teret.

Út az édes álomhoz

A pihentető alvásnak egyik elengedhetetlen kelléke a kényelmes fekhely. Mekkora legyen az ágy? Ha franciaágy, akkor legkevesebb 160 centi széles és 190 cm hosszú legyen. A lakótelepi félszobák méreteihez igazodva 140 centiméter széles franciaágyakat is gyártanak, de ezeket jó szívvel még fiatal házasoknak sem ajánlják a szakemberek. Viszont remekül beválik ez a méret az egyszemélyes hálószobákban. Az ágyat helyezhetjük emelvényre is, de előbb győződjünk meg arról, hogy a padló elbírja-e majd a súlyát.

A legtöbb franciaágyhoz nem tartozik ágyneműtartó. Érdemes az ágy alá gurítható dobozokat készíttetni, amelyek a ritkán használt, illetve a szezonális holmik tárolására kiválóan alkalmasak. De arra figyeljünk, hogy a súlyos, nehezen mozdítható ágyneműtartók tönkretehetik a padlót vagy a szőnyeget.
Magukért beszélő színek

A nappali fény, a lágy színek kellemesen hatnak a hálószobában. Segítik az ellazulást, és pihentető érzést nyújtanak. A meleg, világos tónusoktól a természetes színekig, mint a terrakotta, dohány- és mézszín sokféle árnyalata közül választhatunk. A zöld és a kék hűvös, nyugodt hatást keltenek, a tiszta fehér visszaveri a fényt. A telített színek nem ajánlottak, különösen a piros és a narancssárga.

A hálószoba kialakításánál nem pusztán a fekvőhelyek elhelyezésére kell gondolnunk, hanem körüljárhatóságukra, szekrényeink használhatóságára is. Mindenképpen óvakodjunk a zsúfoltságtól. Nagyon lényeges szempont, hogy aki a meleget kedveli, ne a hálószoba hőmérsékletét emelje, hanem ágyát és takaróját válassza meg gondosabban. Közvetlenül az ablak alá sem jó tenni a fekvőhelyet, mivel ez sohasem teljesen huzatmentes.

Fényben, árnyékban

A hálószoba világítása legyen megnyugtató, de jusson elég fény az olvasáshoz is. Nem könnyű eltalálni, hogy milyen lámpát szereljünk fel, különösen az olyan hálószobába, amelyet nappal más célra használunk.

Praktikusak a könnyen kezelhető fényszabályzós kapcsolók. A megvilágítást olvasó- és spotlámpákkal tehetjük teljessé. Az utóbbit a mennyezetre szerelt sínen is mozgathatjuk, ezzel a szoba bármely pontját kiemelhetjük a környezetéből.

Senki sem szeret felkelni az ágyból, hogy eloltsa a lámpát. Kényelmünk érdekében figyeljünk arra, hogy legyen fali csatlakozó az ágy mellett, s legyen olyan kapcsoló is, amellyel a helyiség egész világítását szabályozni tudjuk.

A franciaágy mindkét oldalára tehetünk olvasólámpát, így nem zavarjuk társunkat az alvásban, ha szeretnénk olvasni. Körben a falak mentén elhelyezett rejtett fénycsövek, különösen lágy, szórt fényt adnak.

A mesterséges megvilágítás mellett ügyesen használhatjuk a természetes fényt is. Gondolkodjunk el azon, hogy melyik napszakban kap fényt a szoba. Aki szeret világos szobában ébredni, az tegyen puha muszlin, illetve redőzetlen pamutfüggönyt az ablak elé. Zsalut is felszerelhet függönyök helyett, aki a sötét szobát kedveli, hiszen ez kirekeszti a fényt, de beengedi a levegőt.

Amire érdemes még figyelni

Aki nem szeret a hajnali nap sugaraira ébredni, ne válasszon keleti fekvésű hálószobát. Ha nincs más lehetősége, feltétlenül szereltessen reluxát vagy vastag szövésű sötétítőfüggönyt az ablakra.

A hálóba szánt textilek kiválasztásakor az ágytakaró legyen az első, hiszen az ágy a szoba domináns bútordarabja. Ehhez igazodjon a függöny és a szőnyeg színe.

Inkább két egyszemélyes ágybetétre és lapra szerelt ágykeretre essen a választás, amennyiben az ágy a ház tetőterébe kerül, különben a költözésnél a lépcsőfeljáróban kellemetlen meglepetés érhet bennünket.

Az ágy megvásárlásakor ne feledjük, hogy esetleg keskeny ajtónyílásokon, szűk fordulókon át kell a helyére cipelnünk. (A szállítás megkönnyítésére egyébként az ágykeretek többségét szét lehet szerelni.)

A hálószobában ne legyen olyan dolog, amit zavarónak tart a hálótárs: legyen az televízió, hifitorony, zakatoló varrógép, íróasztal vagy számítógépes munkasarok.
Megosztás:
 
Magunkról     |     MBIK     |     Impresszum     |     Karrier     |     Archívum